GroenLinks

Benieuwd naar mening leden ANWB over kaalslag OV

Tweede Kamerlid Ineke van Gent daagt de ANWB uit een ledenpeiling te organiseren over de bezuinigingen op het openbaar vervoer in de grote steden. De bond stelt vandaag dat deze de leefbaarheid van steden in gevaar brengen. "De ledenpeiling van de ANWB over de kilometerheffing bleek vorig jaar de genadeslag voor de kilometerheffing. Hun mening doet er kennelijk toe. Ik kan me voorstellen dat een duidelijke uitspraak van de leden over de kaalslag in het openbaar vervoer helpt om minister Schultz op andere gedachten te brengen".

Van Gent is blij verrast dat de ANWB zich voegt bij de vele organisaties en deskundigen die goed openbaar vervoer onmisbaar vinden voor de vitaliteit van de grote steden.

"Minister Schultz denkt enkel in termen van automobiliteit als ze het over bereikbaarheid heeft. Het zou haar tot nadenken moeten stemmen dat nota bene de grootse automobilistenclub van Nederland haar daarover bekritiseert".

"Ik ga er niet over, maar ben erg benieuwd hoe de leden van de ANWB denken over het beleid van minister Schultz. Ik betwijfel of zij net zo één dimensionaal denken als zij en louter extra asfalt willen, terwijl het openbaar vervoer afgeknepen wordt. Ik denk dat er veel weldenkende automobilisten in Nederland zijn, die er oog voor hebben dat juist in de stad goed openbaar vervoer onmisbaar is voor de bereikbaarheid", zegt Van Gent.

GroenLinks wil dat minister Schultz inzichtelijk maakt in hoeverre de problemen die de ANWB voorziet voor de leefbaarheid zich zullen voordoen.

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van Infrastructuur en Mobiliteit over de zorgen van de ANWB over de gevolgen van de aangekondigde OV bezuinigingen.

Kent u het bericht "Leefbaarheid stad in gevaar"? 1)

Wat is uw reactie op de zorgen die de ANWB uit over de gevolgen van de door u voorgenomen bezuinigingen op het openbaar vervoer voor wat betreft de bereikbaarheid van en de luchtkwaliteit en de parkeermogelijkheden in de grote steden?

Deelt u de vrees van de ANWB dat Park & Ridevoorzieningen in gevaar komen bij gebrek aan goed aansluitend openbaar vervoer? Zo nee, waarom niet?

Kent u het rapport van PricewaterhouseCoopers (PWC) waarin sprake is in het artikel "Halvering buslijnen dreigt"? 2)

Kunt aangeven hoe de bereikbaarheid, de luchtkwaliteit en de parkeermogelijkheden in de grote steden zich ontwikkelen, in het door PriceWaterhouseCoopers geschetste scenario dat de helft tot tweederde van de buslijnen in de grote steden verdwijnen? Zo nee, bent u bereid onderzoek te laten doen om die gevolgen te kwantificeren?


1) http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/08/%E2%80%99leefb aarheid-stad-in-gevaar%E2%80%99


2)
http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/08/halvering-buslijn en-dreigt