Gemeente Berkelland


Park achter gemeentehuis in Borculo krijgt langzaam vorm

Iljitsj IJsebrands: "Dat je iets maakt voor iedereen, daar beleef ik veel plezier aan..."

Het park achter het nieuwe gemeentehuis krijgt steeds meer vorm. Genoeg aanleiding voor een gesprek met Iljitsj IJsebrands, adviseur groen, natuur en landschap, die vanuit de gemeente de totstandkoming van het park begeleidt.

Iljitsj

Iljitsj IJsebrands: Sommige dingen moet je eerst zien waarna je het op de beste manier verder kunt invullen...

Een leuke klus, de ontwikkeling van een park op een plek in het centrum van Borculo?

"Helemaal! Maar niet alleen omdat je je vakkennis kwijt kunt en omdat het prachtig is om daadwerkelijk te zien ontstaan wat we hebben bedacht. Ik ben uiteindelijk bij een gemeente gaan werken omdat je iets aan een buitenruimte toevoegt waar velen gebruik van maken.

De manier waarop de buurt meeleeft en allerlei ideeën heeft ingebracht die we nu ook uitvoeren vind ik geweldig. Buurtbewoners bellen en mailen ook regelmatig als ze iets zien. Dat je iets maakt voor iedereen daar beleef ik veel plezier aan."


* "De manier waarop de buurt meeleeft en allerlei ideeën inbrengt vind ik geweldig."

Park Borculo

Welke ideeën hebben bewoners aangedragen?

"We hebben vorig jaar twee bijeenkomsten met bewoners georganiseerd. De eerste keer hebben we een paar schetsen laten zien en vragen gesteld. Aan de hand van de opmerkingen hebben we een volgende schets gemaakt en die nog een keer voorgelegd.

De ideeën voor een meidoornhaag als afscherming en een bloemrijk grasland met wilde bloemen aan de rand komen van bewoners. Maar ook bij het bepalen van de plekken waar glooiingen komen te liggen hebben we rekening gehouden met gemaakte opmerkingen. Tijdens het werk krijgen we vanuit de buurt nog steeds allerlei suggesties waar we iets mee proberen te doen. Je moet niet alles van te voren bedenken. Dat doe je ook niet als je je huis inricht. Sommige dingen moet je eerst eens zien waarna je het op de beste manier verder kunt invullen. De bewoners helpen ons daarbij."


* "Met glooiingen en beplanting proberen we het gewenste effect te bereiken."

Wat zijn de uitgangspunten van het plan?

"Het is een park voor iedereen. Je moet er kunnen spelen en sporten. Het is voor het ommetje in de pauze vanuit je werk. En het is een wandelroute vanuit de achterliggende woonwijk Hambroek naar het centrum en naar de bushalte. Bij de inrichting hebben we rekening gehouden met hoe je het park vanuit diverse richtingen beleeft. Het moet bij elkaar passen, één geheel vormen. Met glooiingen en beplanting proberen we het gewenste effect te bereiken. En er moet wat te beleven zijn. Zo komen er fruitbomen, zodat opa met kleinkind een kersje kan plukken. Maar we werken nog wel meer ideeën uit. Er lag een opdracht voor waterberging. Daarom is er een zogenaamde `laagte' die bij hevige regenval kan volstromen. En tot slot streven we ook bij de aanleg van dit park naar duurzaamheid."


* "...zodat opa met kleinkind een kersje kan plukken..."

Wat houdt duurzaamheid dan concreet in?

"Je moet dan vooral denken aan hergebruik. De grond was in principe niet geschikt voor een park: klei en erg nat. Bij de bouw van het gemeentehuis kwam veel grond en zand vrij. Dit hebben we in het terrein verwerkt. Zo hebben we het terrein verbeterd en glooiingen kunnen maken. We hebben diverse bomen laten staan en een aantal herplant. Zoals een esdoorn die is geplant door Canadese veteranen en een vleugelnoot die is geschonken door voormalig burgemeester van Borculo de heer Alma. En we onderzoeken of we enkele gingo's uit wijk De Koppel in het park kunnen herplanten."


* "Bij de inrichting hebben we rekening gehouden met hoe je het park vanuit diverse richtingen beleeft...."

Wanneer is het klaar?

"Nou ja, met een park duurt het altijd een paar jaar voor het een beetje volgroeid is. Maar dit najaar als de bouwplaats voor het achtergedeelte van het nieuwe gemeentehuis weg is gaan we aan die kant verder. En wanneer de tijdelijke huisvesting aan de voorkant van het gemeentehuis verdwijnt kunnen we het in de loop van volgend jaar daar gaan afronden."

Leo Scharenborg: "Park, gemeentehuis en plannen voor

Centrum vormen een geheel."

Wethouder Leo Scharenborg is vanuit het college van burgemeester en wethouders verantwoordelijk portefeuillehouder voor het nieuwe gemeentehuis en omgeving. "We hebben zowel als het gaat om het gemeentehuis als de inrichting van de omliggende gebieden geprobeerd deze in goede samenspraak met buurt en belanghebbenden te ontwikkelen. Daarnaast bekijken we de gebieden als één geheel. Verbindingen, maar ook het beeld moet goed op elkaar aansluiten. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn."