Gemeente Eindhoven

Plaskruizen binnenstad in het nieuw

De grijze plaskruizen die in de binnenstad staan, krijgen binnenkort een nieuw uiterlijk. Ze worden bestickerd met tien unieke ontwerpen van de Eindhovense designers Lotte Mulder en Lionne van der Hagen.

Voor de ontwerpen hebben de designers zich laten inspireren door geschiedenis en de huidige kenmerken van de locaties. Het kopje koffie waarvoor mensen drie keer per week welkom zijn in de Catharinakerk, is bijvoorbeeld verwerkt in het `behang' van het plaskruis dat daar staat. De eerste plaskruizen die een nieuw jasje krijgen, staan op de Begijnenhof en aan de Oude Stadsgracht.

Overlast

Wildplassen zorgt voor overlast in de openbare ruimte en in portieken. Het stinkt en tast soms ook de bestrating, muren of voordeuren aan. Om deze overlast te verminderen heeft de gemeente 12 jaar geleden de eerste plaskruizen geplaatst op locaties waar de meeste overlast is. Nu staan er twee vaste verzinkbare units op Stationsplein en 't College/ Stratumseind en op negen locaties zijn er verplaatsbare plaskruizen. Elke week wordt er zo'n 4.000 liter urine uit de kruizen gehaald, waarvan anders een groot deel in de openbare ruimte terecht zou komen.

Om wildplassen tegen te gaan, handhaaft de politie ook. Het afgelopen jaar zijn er 409 bekeuringen uitgedeeld aan wilplassers, waarvan de helft rondom Stratumseind.

Verfraaiing

Hoewel een plaskruis een erg praktische oplossing is, verdient het geen schoonheidsprijs. Ze zijn uitgevoerd in saai grijs en staan op redelijk prominente plaatsen in de binnenstad. In 2008 is er daarom al een Plaskruis-make-over-wedstrijd uitgeschreven door de gemeente. Dit leverde een aantal ontwerpen op voor stickers die een maand of twee een aantal plaskruizen hebben verfraaid. Dit leverde veel positieve reacties op. De gemeente wilde hier vervolg aan geven en heeft het Creatief Platform Smalle Haven ingeschakeld, een organisatie die bemiddelt tussen startende ontwerpers en opdrachtgevers. Twee jonge Eindhovense ontwerpsters, Lotte Mulder en Lionne van der Hagen, zijn vervolgens aan de slag te gaan in een gelegenheidssamenwerking. Beide designers zijn afgestudeerd aan de kunstacademie St. Joost in de richting Illustratief Ontwerp.

Ontwerp

De ontwerpers hebben zich eerst verdiept in de geschiedenis, de functie en de omgeving van elke locatie. Dit inspireerde hen voor de ontwerpen van de plaskruizen. Er is gekozen voor een soort `behangetje' met verschillende terugkerende illustraties die iets zeggen over de locatie. Op de website van de Catharinakerk lazen de designers bijvoorbeeld dat mensen er drie keer per week tijdens 'Het Open Huis' terecht kunnen voor een kopje thee of koffie en een goed gesprek. Dat vonden ze een leuk gegeven dat is verwerkt in het ontwerp. De ontwerpers willen met het `behangetje' een gezellige, huiselijke sfeer creëren.

Een variant van deze ontwerpen gaat een stap verder, deze plaskruizen zijn als het ware ingericht met meubels waardoor een `kamer- gevoel' ontstaat.

Op vijf locaties komen de bestickerde plaskruizen te staan: Wilhelminaplein, Oude Stadsgracht (twee maal), Begijnenhof en Stationsplein. De eerste set stickers wordt in augustus aangebracht. Afhankelijk van de slijtagesnelheid hiervan, worden ze in het vierde kwartaal vervangen door de tweede set stickers.

Dit project is tot stand gekomen door een samenwerking van creatief platform Smalle Haven, Aarts toiletcabineverhuur en gemeente Eindhoven en wordt uitgevoerd door de Stickercompany.