Rechtbank 's-Hertogenbosch


Taakstraffen en voorwaardelijke jeugddetentie voor triootje met 13-jarig meisje

's-Hertogenbosch , 22-8-2011

De rechtbank 's-Hertogenbosch heeft vandaag twee jongens van 15 en 17 jaar veroordeeld tot taakstraffen en een voorwaardelijke jeugddetentie van een maand voor ontucht met een 13-jarig meisje.

De jongens hebben eind 2010 in Cuijk ontuchtige handelingen gepleegd met een toen 13-jarige meisje. Ze hadden tijdens een feestje plannen gemaakt om een triootje met haar te hebben. Het meisje reageerde er in eerste instantie niet positief op. In de slaapkamer van de oudste jongen twijfelde ze nog steeds. Uiteindelijk hebben de seksuele handelingen wel plaatsgevonden.

De rechtbank constateert dat het voor de verdachten mogelijk niet duidelijk was of er sprake was van onvrijwilligheid bij het meisje. Dat is echter niet doorslaggevend. Volgens de rechtbank zijn de sociaal ethische normen over seksuele omgang geschonden. De jongens besloten een meisje mee te nemen naar de woning van een van hen, om vervolgens - in elkaars bijzijn - allebei verregaande seksuele handelingen met haar te verrichten. Het hebben van een trio met een 13-jarig meisje acht de rechtbank al zo vergaand en niet passend bij haar leeftijd, dat dit in strijd is met de sociaal-ethische norm. Daaraan doet niet af dat de toen 14-jarige jongen een relatie had met het slachtoffer en dat er voor deze verdachte een gering leeftijdsverschil met het meisje was.

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank er onder meer strafverzwarend mee rekening gehouden dat de jongens een ernstige inbreuk hebben gemaakt op de lichamelijke integriteit van het meisje. De 15-jarige jongen is veroordeeld tot een maand voorwaardelijke jeugddetentie en een leerstraf van 35 uren. De rechtbank heeft de 17-jarige jongen veroordeeld tot een werkstraf van 51 uren en een maand jeugddetentie voorwaardelijk. Strafmatigend hield de rechtbank er rekening mee dat hij het laakbare van zijn handelen lijkt in te zien en gemotiveerd is mee te werken aan een behandeling. Als bijzondere voorwaarde krijgt hij gedurende de proeftijd van twee jaren reclasseringstoezicht opgelegd, ook als dat inhoudt een ambulante behandeling.
Uitspraken:BR5370, BR5371

Zie het origineel