Hoefnet

Nieuws

Ponymenners op dreef voor Wereldkampioenschap

22-08-2011

Afgelopen weekend vond de nationale samengestelde menwedstrijd plaats op landgoed de Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Deze wedstrijd was voor de enkel-, twee-en vierspan pony's de laatste observatiewedstrijd voor het Wereldkampioenschap, dat van 22 tot en met 25 september wordt verreden in Lipica, Slovenië. Bondscoach Ad Aarts (Liessel) was na afloop zeer tevreden over het niveau van de Nederlandse ponymenners.

Bram Chardon oppermachtig

Op ponyvierspanrijder Jan de Boer (De Vecht) na was de complete ponytop aanwezig in Beesd.
Bij de vierspan pony's legde Nederlands kampioen Bram Chardon (Den Hoorn) de basis voor zijn ruime eindzege met een uitstekende dressuurproef: "Bram reed de beste proef van dit seizoen," vertelt Aarts. "Het was een frisse, sprankelende proef dat een mooi beeld opleverde. Er zit bovendien nog steeds progressie in zijn dressuur." Bram Chardon won niet alleen de dressuur, hij bleef foutloos in de vaardigheid en won de marathon en stelde hiermee zijn teamplaats voor het WK zeker. Ook Jannes Kinds (Balloo) zette een nette proef neer en reed een prima wedstrijd, die hij afsloot met de tweede positie. Aart van de Kamp jr. (Ermelo) eindigde ondanks een misser in de marathon op de derde plek. Marathonspecialist Marcel de Vries (Eygelshoven) liet verbetering zien in zijn dressuurproef maar kiepte vervolgens om in de marathon zodat hij in Beesd niet verder kwam dan de zevende stek. Jan de Boer had in overleg met Aarts afgezien van deelname aan Beesd omdat een aantal van zijn pony's kampen met kleine gezondheidsproblemen.

Herhaling NK-podium

Nederlands kampioen Ewoud Boom (Nijkerk) zette met zijn tweespan New Forest pony's in de dressuur de winnende score van 36,04 strafpunten neer. In zijn favoriete onderdeel de marathon moest Boom de eer laten aan Woutera van de Kamp (Ermelo) die in Beesd eveneens een goede wedstrijd reed. Ondanks een balletje in de vaardigheid sloot Boom de wedstrijd in Beesd winnend af. De uitslag van Beesd met Boom als winnaar, Van de Kamp als tweede en Manon van Kasteren (Schijndel) op de derde plaats werd de uitslag van het Nederlands kampioenschap herhaald.

Ontheffing

Bij de enkelspan pony's had Nederlands kampioen Yvonne de Ruyter (Rotterdam) ontheffing gekregen om alleen de dressuur te rijden op de terreinen in Beesd, waar in 2008 het WK vierspannen werd gehouden. De kleigrond in Beesd was door de hevige regenval behoorlijk zwaar geworden: "De grond zuigt enorm waardoor een aantal spannen niet de prestatie kon neerzetten die we normaal gewend zijn, maar ik heb toch voldoende kwaliteit gezien," vertelt Aarts.
De Australische Janelle Marshall bereidt zich in Europa voor op het WK ponyspannen en schreef met haar Connemarapony de wedstrijd in Beesd op naam. Melanie Becker (Klaaswaal) reed een dressuurproef naar behoren en werd in de marathon nipt tweede achter Marshall. In het eindklassement eindigde Becker, die in Lipica haar individuele gouden medaille verdedigt, op de tweede plaats, voor Yvonne van der Mark (Midden Beemster).

Trainingen werpen vruchten af

Deze week maakt Ad Aarts bekend, welke zes menners (twee per rubriek) het Nederlandse team vormen in Lipica. Daarnaast mag een aantal deelnemers op individuele titel starten op het Wereldkampioenschap op de Lipizzaner stoeterij. Over twee weken staat er een centrale training gepland om de laatste puntjes op de i te zetten: "Ik ben heel blij met het hoge niveau van de Nederlandse menners," vertelt Aarts. "De trainingen werpen echt hun vruchten af. In de dressuur weten de menners beter waar ze op moeten letten en ook de vaardigheid gaat steeds beter. Ik ga straks met een goed gevoel naar Lipica!"

Bron: KNHS
Bram Chardon was oppermachtig in Beesd Bram Chardon was oppermachtig in Beesd