UNICEF


Kinderen in Somalie dreigen het slachtoffer te worden van rampenmoeheid

De wereld lijkt last te hebben van 'rampenmoeheid', maar daar mogen de kinderen in Somalië en in de rest van de Hoorn van Afrika niet het slachtoffer van worden, vindt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal.
2011-08-22

22 augustus 2011
Kinderen in Somalie dreigen het slachtoffer te worden van rampenmoeheid

In delen van Somalië lijden 390.000 kinderen honger. Een duizelingwekkend aantal, maar hoge aantallen mogen niet afstompend werken, zei Lake afgelopen vrijdag tijdens een bijeenkomst in New York ter gelegenheid van World Humanitarian Day. "Bedenk wel dat statistieken in werkelijkheid kleine jongens en meisjes zijn, zonen en dochters."

"Kinderen zijn het gezicht van deze crisis. We zijn aan hen verplicht om onmiddellijk, kordaat en langdurig hulp te bieden," aldus de UNICEF-directeur. Op dit moment zijn de levens van bijna 140.000 kinderen in Somalië in gevaar. "In Somalië zullen de omstandigheden alleen maar slechter worden. Pas begin volgend jaar worden de eerste grote oogsten verwacht en de opbrengst zal minder zijn dan gemiddeld."

2 miljoen kinderen krijgen mazeleninenting

UNICEF heeft in Somalië honderden voedingscentra en voedingsprogramma's opgezet. Meer dan 1 miljoen mensen krijgen schoon water en beschikken over sanitaire voorzieningen. In de komende maanden zal UNICEF twee miljoen kinderen inenten tegen mazelen.

Meer dan 1 miljard dollar nodig

Valerie Amos, de Ondersecretaris-generaal van Humanitaire Zaken van de VN, meldde in New York dat hulporganisaties ondanks hun verhoogde inspanningen niet zoveel mensen in de Hoorn van Afrika bereiken als zou moeten.

"We werken zo snel mogelijk om levensreddende hulp en bescherming te kunnen bieden in de Somalische hoofdstad Mogadishu, in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Kenia en Ethiopië en in door de Al-Shabaab beweging gecontroleerde gebieden in Zuid-Somalië. Maar toch bereiken we niet genoeg mensen. Ondanks dat veel donoren geld hebben gegeven, hebben we nog steeds meer dan 1 miljard dollar nodig om al de hulp te kunnen bieden die nodig is."