Gemeente Papendrecht

Persbulletin 19 augustus 2011

Verplaatsing fietsenstalling bijna klaar
Vanaf maandag 22 augustus kan de bewaakte fietsenstalling weer gebruikt worden. De verplaatsing naar de zuidoosthoek van het marktplein is afgerond. De weekmarkt krijgt voortaan een andere indeling. Vanaf 29 augustus 2011 (week 35) is het gehele marktplein autovrij. De uitritconstructies worden opgeheven, de blauwe strepen worden verwijderd en er wordt straatmeubilair geplaatst. De aanwezige parkeerplaatsen in de omgeving van het plein blijven verder gehandhaafd voor mensen met een fysieke beperking en de weg voor het gemeentehuis blijft bereikbaar voor het laden en lossen van goederen voor de winkels in het huidige `Van der Kevie'-pand.

Zet uw favoriete boom op de Groene Kaart
De 'Groene Kaart' is de opvolger van de Bomenverordening 2010. Dit betekent dat de gemeente, maar ook inwoners, straks geen kapvergunning meer nodig hebben om bomen te vellen (kappen, rooien of herplanten). Bomen die op de Groene Kaart komen te staan, mogen niet worden geveld. Vindt u dat in uw tuin, straat, buurt, park of gemeente een waardevolle boom staat, zorg dan dat hij op de Groene Kaart komt. Alle bomen en groengebieden in openbare ruimte of particuliere tuinen komen in aanmerking.

Inwoners kunnen helpen
Na een eerste oproep in het gemeentenieuws in juni 2011 hebben zich tien bewoners aangemeld om te helpen bij het schouwen en registreren van 'monumentale en waardevolle houtopstanden'. Meer inwoners zijn van harte welkom. Mensen die zich al hebben aangemeld, bezoeken de komende zes weken, te beginnen op maandag 29 augustus tussen 13.00 en 16.00 uur, in 15 middagen alle wijken om zoveel mogelijk bomen en groengebieden te bekijken. Ook u bent van harte welkom om mee te gaan op één of meer van de 15 middagen om zo samen met de gemeente de Groene Kaart samen te stellen. Bent u niet in de gelegenheid, maar wilt u wel een boom beschermen? Meldt u dit dan uiterlijk 1 september door een e-mail te sturen aan de heer P.J.M. Veringmeier, groenbeheerder van de gemeente Papendrecht, of bel t. 14 078.

Tennisclinics voor leerlingen voortgezet onderwijs Dinsdag 30 augustus en donderdag 1 september vinden tennisclinics plaats voor leerlingen van het Willem de Zwijgercollege respectievelijk CSG De Lage Waard (locatie Vijzellaan). De gemeenten Alblasserdam en Papendrecht organiseren samen sportclinics voor het voortgezet onderwijs in het kader van breedtesport (georganiseerde sport die geen topsport is). Aan het project `Verenigingssport in het voortgezet onderwijs' `werken ook beide scholengemeenschappen mee. Het initiatief voor een clinic ligt bij de sportvereniging. De sportconsulenten van beide gemeenten zorgen voor totstandkoming van ov erleg tussen verenigingen en scholen. De Tennisclinics worden verzorgd door de Papendrechtse tennisvereniging TOP. Initiatiefnemer is Edu Saffignani.

De Zonnebloem, méér dan een speeltuinvereniging Op 18 augustus ontving voorzitter Geert Rijkelijkhuizen van speeltuinvereniging De Zonnebloem de maandelijkse vrijwilligersprijs uit handen van wethouder Herman Nieuwstraten.

De naam `speeltuinvereniging' is wellicht misleidend, zeker als op een zonnige dag veel kinderen en hun moeders in de speeltuin genieten van de zon, de speeltoestellen en het terras. Speeltuinvereniging De Zonnebloem is met haar meer dan 70 vrijwilligers veel meer. Zomer en winter worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Wethouder Nieuwstraten prees de vereniging omdat zij op deze manier bijdraagt aan de samenhang in de wijk.

In totaal zijn 350 gezinnen lid van de Zonnebloem. De vereniging heeft weinig moeite om vrijwilligers te vinden. Vrijwilligers krijgen veel ruimte om mee te denken en te organiseren aan de activiteiten, bijvoorbeeld bij de organisatie van de rommelmarkt, de avondvierdaagse en binnenkort weer het kampeerweekend in Loon op Zand, waar iedereen erg naar uitkijkt.