Productschap Vis



Elektronisch logboekbericht en verkoopbericht gaat naar versie 3.0

Het dossier elektronisch logboek gaat door. Met horten en stoten, maar het gaat door. In het najaar al weer naar versie 3.0, terwijl het nog voor veel gebruikers moeilijk is om aan deze verplichting te kunnen voldoen. We zien wel een toename van gebruikers van het elektronisch logboek op zowel de acceptatieomgeving als op de productieomgeving, maar toch blijven nog veel gebruikers achter met het insturen van elektronische logboekberichten vanwege allerlei en verschillende problemen.

Implementatieteams

De NVWA heeft nu op de verschillende visafslagen zogeheten implementatieteams ingesteld. Deze teams begeleiden individuele gebruikers bij de werking van het elektronisch logboek. Het doel van deze teams is om er door ondersteuning voor te zorgen dat vissers op een juiste wijze gebruik gaan maken van het elektronisch logboek. Het gebruik van een elektronisch logboek is verplicht voor alle vissersvaartuigen vanaf 15 meter.

Voor alle duidelijkheid: u begint met het insturen van elektronisch berichten op de acceptatieomgeving, waarna u na goedkeuring van de NVWA pas berichten mag gaan insturen op de productieomgeving. Informatie hierover kunt u verkrijgen bij uw logboekleverancier.

Met de NVWA is afgesproken dat in onderling overleg de implementatieteams ook op advies van de elektronisch logboek leveranciers ingezet kunnen gaan worden. De logboek leveranciers zitten dicht tegen de gebruikers aan en ontvangen in veel gevallen bepaalde signalen (klachten en problemen) eerder dan de NVWA.

Belangrijk voor een juist bericht

Voor de acceptatie van een juist bericht zijn de volgende gegevens van belang:

* Uw elektronische aangifte dient altijd voorzien te zijn van uw Burger Service Nummer.

* Tijd: u geeft altijd de UTC tijdzone op.
* U ontvangt alleen een retourbericht wanneer uw bericht door de NVWA is ontvangen. Dit betekent dat u pas weer een volgend bericht kan insturen als u een retourbericht heeft ontvangen. Ontvangt u helemaal geen retourberichten, neem dan contact op met de Meldkamer.

Ontdekt u nog een fout in uw aanlandingsbericht nadat u een Return to Port (RTP) bericht heeft gestuurd (kwam overeen met het inleveren van het roze exemplaar van het logboek in de brievenbus) dan dient u voordat u de vangst lost contact op te nemen met de NVWA. U kunt namelijk na het versturen van een RTP bericht voor die visreis geen correctiebericht meer insturen.

Versie 2.0 - Noorse Wateren

Voor vissersvaartuigen die in de Noorse Wateren gaan vissen is het belangrijk dat er een geïnstalleerde versie 2.0 aan boord is. De verplichting voor een functionerende versie 2.0 in de Noorse Wateren gaat in per 15 september 2011. Dit betekent dat deze vaartuigen dan ook in productie moeten zitten voor het insturen van elektronische berichten.
Voor de duidelijkheid: alle vissersvaartuigen die elektronische berichten moeten insturen ontvangen van hun softwareleverancier een update naar versie 2.0.

Verplichting bij problemen

Krijgt u tijdens een visreis problemen met de werking van het elektronisch logboek en / of het versturen van uw gegevens, dan bent u verplicht contact op te nemen met de Meldkamer van de NVWA. Dit kunt u doen via telefoonnummer: 045-5466230, of indien mogelijk via meldkamer(at)minlnv.nl Zij noteren dan uw (vangst)gegevens in een elektronisch logboek.
U bent verplicht uw vangsten bij te houden en deze minsten één keer per dag voor 24.00 uur door te geven! Ook als u niets vangt, bent u toch verplicht minstens één keer per dag voor 24.00 uur contact op te nemen met de Meldkamer.

Versie 3.0

Vanaf 1 november 2011 zal versie 3.0 van het elektronisch logboek verplicht worden. Dit betekent dat er vanaf 1 oktober 2011 de mogelijkheid moet zijn om acceptatie- of productie berichten in te sturen op de 3.0 versie. De belangrijkste wijzigingen zijn dat er ruimte wordt gecreëerd voor vrije tekstgegevens (max. 255 tekens) en het opgeven van transport- en bemonsteringsgegevens. Op www.vishub.nl kunt u de berichtenstructuur van versie 3.0 downloaden. Naar verwachting zult u in september de updates ontvangen van uw softwareleverancier voor versie 3.0. Let wel, dit is geen update vanuit de vishub, maar een verplichting vanuit de overheid!

Elektronisch verkoopbericht

Ook het elektronisch verkoopbericht ontkomt niet aan een update in versie 3.0. De belangrijkste wijzigingen hierin hebben ook betrekking op transportgegeven en het opgeven van informatie over de afnemers / kopers, zoals het BTW nummer. Ook deze informatie is terug te vinden op www.vishub.nl onder berichtenstructuur versie 3.0.

Het doorvoeren van wijzigingen van de berichtenstructuur door de overheid vergt naast financiële investeringen, veel tijd en energie die ten koste gaat van de begeleiding van de vissers. Daarom hebben de betrokken partijen bij het elektronisch berichtenverkeer aan de NVWA erop aangedrongen dat het aantal wijzigingen, door de overheid, in de berichtenstructuur, van het elektronisch logboek wordt gemaximeerd op twee keer per jaar.

Om een goed beeld te krijgen is het van belang die vooral ook goed beschreven te melden bij uw PO, zodat we die klachten serieus kunnen behandelen in ons overleg met leveranciers en overheid. Op deze manier moet het lukken om steeds makkelijker aan deze wettelijk opgelegde verplichting te kunnen voldoen.

Productschap Vis
Henk Demkes