Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Zwaar onweer in Noord-Brabant en Limburg
19 augustus 2011 - De onweersbuien die donderdagavond over ons land trokken hebben vooral in de provincies Noord-Brabant en Limburg geleid tot overlast en schade. De zomerse dag met temperaturen van 25 tot 28 graden eindige hier met zwaar onweer.
Neerslagkaart van 19 augustus 2011 (Bron: KNMI) Neerslagkaart van 19 augustus 2011 (Bron: KNMI) Het KNMI registreerde in het zuidoosten van ons land een frequentie van meer dan 500 bliksemontladingen per tien minuten. In totaal zijn donderdag in Nederland 47.000 ontladingen geregistreerd. Dat is een groot aantal maar minder dan op 28 juni 2011 toen het KNMI omstreeks 75.000 ontladingen registreerde (zie ook Verder Lezen-Dagelijkse onweerkaarten met aantallen ontladingen in Nederland).

Niet alleen het onweer was zwaar ook de regenhoeveelheden waren groot. Verschillende plaatsen in het zuidoosten van Brabant en Limburg kregen 20 tot ruim 50 mm, veelal binnen een uur. Ook is melding gemaakt van hagel en zware windstoten van 80 km/uur in Arcen en Beek (L).

Woensdag gaf het KNMI code geel in het zuidoosten voor het onweer dat voor donderdag werd verwacht, in de nacht van woensdag op donderdag is het gebied met code geel waarvoor de waarschuwingen golden verder uitgebreid waarna de waarschuwing donderdagnamiddag voor Noord-Brabant en Limburg is verhoogd naar code oranje, de één na hoogste waarschuwing voor extreem weer. In andere delen van het land was het onweer minder heftig. Halverwege de avond werden de waarschuwingen ingetrokken en had het onweer ons land verlaten.

Eerste uitgave: 19-08-11