Openbaar Ministerie

OM eist 18 jaar gevangenisstraf tegen schutter moord Rhijnvis Feithlaan in Den Haag

18 augustus 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 jaar geëist tegen een 26-jarige verdachte uit Zoetermeer. De man is volgens het OM de schutter van een dodelijke schietpartij uit 2008. De verdachte zat in 2008 en 2009 al zes maanden in voorlopige hechtenis voor deze zaak maar moest destijds wegens gebrek aan bewijs worden vrijgelaten.

De Zoetermeerder wordt ervan verdacht dat hij op 1 juli 2008 vlak voor middernacht een 34-jarige Hagenaar heeft doodgeschoten in de Rhijnvis Feithlaan in Den Haag. Het slachtoffer werd door drie kogels in de borst geraakt.

De zaak zou op 5 april dit jaar inhoudelijk worden behandeld maar de rechtbank besloot toen om de zaak aan te houden nadat een nieuwe getuige zich op de zitting meldde. Deze vrouw, de ex-vriendin van de verdachte, verklaarde toen dat zij met de verdachte had afgesproken op het moment van de moord. Zij vertelde gedetailleerd waar zij die avond samen met de verdachte was geweest. Dit kwam precies overeen met onderzoeksresultaten van de politie naar de locatie van de gsm van de verdachte die bewuste avond. De vrouw verklaarde tot middernacht bij de verdachte te zijn geweest. Voor die tijd werd het 34-jarige slachtoffer doodgeschoten.

De rechtbank besloot op 5 april dat deze nieuwe ontwikkeling reden was om de zaak aan te houden totdat er meer duidelijkheid was over de verklaring. Na afloop van deze zitting werd de ex-vriendin op bevel van de officier van justitie door de politie aangehouden. Zij is verhoord en heeft toegegeven dat zij op verzoek van haar ex-vriend heeft gelogen. De vrouw zal worden vervolgd voor het plegen van meineed.

Eerder al aangehouden
De verdachte werd op 4 november 2008 samen met zijn broer uit Zoetermeer al aangehouden voor deze moord. De officier van justitie moest de inmiddels 26-jarige verdachte toen na zes maanden laten gaan omdat er op dat moment onvoldoende bewijs tegen hem was voor een veroordeling. Zijn broer moest wel voor de rechter verschijnen wegens betrokkenheid bij de moord. Hij werd op 21 september 2009 door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar.

Nieuw bewijs
Het OM kreeg in 2010 informatie waarin werd gemeld dat de 26-jarige verdachte een vuurwapen in zijn bezit zou hebben. Hierop werd de Zoetermeerder opnieuw aangehouden. Bij de doorzoeking in zijn woning werd inderdaad een vuurwapen gevonden. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft inmiddels een vergelijkend krassporenonderzoek gedaan op proefhulzen uit het wapen en hulzen die zijn gevonden op de plaats delict. Het NFI ziet kenmerkende overeenkomsten tussen de destijds aangetroffen hulzen en de proefhulzen uit het aangetroffen vuurwapen. Het OM is dan ook van mening dat dit het moordwapen is.

Op verzoek van de advocaat heeft ook nog een Britse deskundige de hulzen en het aangetroffen vuurwapen met elkaar vergeleken. Ook deze deskundige kwam tot de conclusie dat de hulzen en het aangetroffen wapen met elkaar overeenkomen. Ook werd er op de patroonhouder van het wapen een dna-match met de verdachte gevonden. De verdachte ontkent iedere betrokkenheid.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.