KRO

KRO's Over de Streep: Geen geheimen meer voor Jessy

Uitzenddatum: 18/08/2011

VMBO-TL De Fontein uit Bussum

De vijftienjarige Jessy komt in KRO's Over de Streep over als een stoere jongen. Hij behoort zelfs tot de top 10 van Nederland met BMX-fietscrossen. Bijna niemand van zijn klasgenoten van VMBO-De Fontein in Bussum, weet dat er achter zijn stoere imago een hele lastige thuissituatie schuilgaat. Na de deelname aan Challenge Day beseffen zijn medeleerlingen dat Jessy er alles aan doet om, ondanks veel tegenslagen, een zo positief mogelijke draai te geven aan zijn leven.

Challenge Day is een sinds twintig jaar beproefde Amerikaanse methode om onverschilligheid en onbegrip tussen scholieren tegen te gaan en wederzijds respect te stimuleren. Door spelletjes af te wisselen met serieuze gesprekken, is het de bedoeling dat muren tussen de verschillende kliekjes op middelbare scholen afbrokkelen en hun vooroordelen over elkaar veranderen. Onder leiding van presentator Arie Boomsma deden zes Nederlandse scholen mee aan een Challenge Day in Nederland, waaronder het VMBO-TL De Fontein uit Bussum.

In deze aflevering ook aandacht voor de 15-jarige Babette, die zich enorm afgewezen voelt door haar vader. Haar ouders zijn gescheiden en haar vader heeft inmiddels een nieuwe vriendin. Babette kan niet met haar opschieten en om die reden heeft haar vader het contact met zijn eigen dochter verbroken. Op school staat Babette bekend om haar boze buien, maar iedereen zal die buien beter begrijpen na Challenge Day.

Demi is een prachtig Gooisch meisje dat zich van geen kwaad bewust is. Ze vindt het heerlijk in het Gooi, al ervaart ze het soms als wat oppervlakkig. Ze ziet wel verschillen op school, bijvoorbeeld tussen de meisjes van 3A en die van haar eigen klas, 3C. "Nee, meiden uit 3A zijn niet mijn types, ik vind ze nogal ordinair. Ze blowen de hele dag en hangen een beetje op straat." Op Challenge Day zal blijken dat dit vooroordeel vrij ver van de waarheid ligt.

Tijdens één van de bezoeken van Arie Boomsma aan De Fontein, vertelt Julius hem eerlijk dat ook leraren vaak het mikpunt van pesterijen zijn. "Er was eens een leraar die nogal vreemde foto's van zichzelf op Facebook had gezet. Dat vonden wij natuurlijk ontzettend geestig, dus daar gingen we mee aan de haal. Niet helemaal eerlijk, nee. Eigenlijk is het van een vrij laag niveau, maar het is wel gebeurd."

Tijdens Challenge Day worden leerlingen uitgedaagd om verborgen gevoelens naar elkaar uit te spreken. De methode houdt jongeren een spiegel voor, schudt ze wakker en creëert onderling begrip. Maar vooral inspireert de methode tot positieve verandering, beginnend bij jezelf. Leerlingen durven tijdens Challenge Day emoties en ervaringen met hun medescholieren te delen, waar ze nog nooit met iemand over hebben gesproken. Niet gemakkelijk, maar ze merken al snel dat ze niet alleen staan. Niet meer. Veel indruk maakt het onderdeel waarbij alle leerlingen zich verzamelen aan één kant van een blauwwitte streep, waarna ze worden geconfronteerd met soms indringende vragen. In antwoord op deze vragen blijven leerlingen staan, of stappen over de streep. Ook op enkele Nederlandse scholen leidde met name dit onderdeel tot enorme doorbraken.

Over de Streep telt zes afleveringen, waarin telkens een andere middelbare school centraal staat. De serie komt voort uit de in 2010 uitgezonden documentaire van Jessica Villerius die verslag deed van de eerste Challenge Day in Nederland. De uitzending leidde tot honderden reacties en aanmeldingen van middelbare scholen; voor de KRO een duidelijk signaal dat de documentaire een vervolg moest krijgen. Daarop haalden de omroep en Villerius Challenge Day voor enkele weken naar Nederland en kregen scholieren van zes scholen de kans om deel te nemen aan een dag die ze nooit meer zullen vergeten.

Onderstaand een overzicht van de deelnemende scholen op volgorde van uitzending:
Aflevering 1 - Alkmaar: Het Petrus Canisius College (PCC) Aflevering 2 - Drachten: VHS Singelland
Aflevering 3 - Den Haag: ROC Mondriaan
Aflevering 4 - Bussum: De Fontein
Aflevering 5 - Helmond: Het Vakcollege
Aflevering 6 - Zwolle: Celeanum Gymnasium

KRO's Over de Streep, donderdag 18 augustus om 21.30 uur op Nederland 1