Dienstenbond CNV

Nieuws

16 augustus 2011

Weerzin winkelpersoneel Zoetermeer tegen wekelijkse koopzondag

Sinds mei 2011 mogen de winkels in Zoetermeer Stadshart elke zondag open. Een lang gekoesterde wens van enkele, grotere ondernemers. Echter, uit een peiling van CNV Dienstenbond blijkt dat vooral medewerkers de klos zijn op de koopzondagen; zij brengen de meeste offers. Hun animo voor de wekelijkse zondagsopening is tot op het nulpunt gedaald. Daarnaast komen veel winkeliers terug op het besluit om elke zondag open te gaan, het levert hen niets op. CNV Dienstenbond roept dan ook de gemeenteraad op haar besluit tot wekelijkse zondagsopening te herzien.

Op dinsdag 5 juli heeft CNV Dienstenbond alle winkels in Zoetermeer Stadshart bezocht om medewerkers te bevragen over hun ervaringen met de wekelijkse koopzondag. Vandaag, 16 augustus bezoekt een team van CNV Dienstenbond opnieuw het Stadshart om de resultaten van de peiling te delen met het winkelpersoneel en de winkeliers. Die resultaten liegen er niet om. Fedde Monsma, Coördinator Detailhandel van CNV Dienstenbond: "Medewerkers staan soms onder dwang in de winkel, zij moèten werken. Ook heb ik geconstateerd dat winkeliers door de zondagsopening de cao niet naleven; toeslagen worden gewoon niet betaald, sterker nog, er worden contracten uitgegeven aan nieuwe medewerkers waarin zij moeten afzien van de zondagtoeslag."

Naast de winkelbezoeken heeft CNV Dienstenbond ook een online enquête voor werknemers open gesteld over het werken op zondag. 65% van de medewerkers vindt het geen goede zaak dat alle winkels elke zondag geopend zijn. 66% wordt soms gedwongen te werken op zondag terwijl ze dat niet willen. 92% wil niet of soms op zondag werken. 60% vindt 1 keer per maand genoeg. 61% wil niet werken op zondag omdat ze met gezin, familie of vrienden leuke dingen wil doen.

De reacties op de website van winkelmedewerkers laat ook niets te raden over: "Wij zijn nu al een paar zondagen open geweest, tot nu toe komen er heel weinig klanten op de koopzondag af." En: "Dit is onze enige vrije dag in de week en wil dit als rustdag/en familie dag graag behouden". Of: "Ik zelf vind het belachelijk dat wij op zondag open moeten, het ergste is dat wij er helemaal niks vanaf wisten er is tegen personeel niks verteld en wij worden verplicht 2x in de maand te werken. Ben je het daar niet mee eens krijg je een antwoord dat je ander werk moet gaan zoeken!"

Dit laatste is opmerkelijk omdat in de nieuwe winkeltijdenwet, mede door inspanning van CNV Dienstenbond, expliciet staat dat met het belang van de medewerkers rekening moet worden gehouden. De gemeenteraad van Zoetermeer heeft dat nagelaten.

Fedde Monsma: "Ik vrees dat de zucht naar meer omzet van een aantal grote ondernemers leidend is geweest in het besluit over de wekelijkse koopzondag. Andere belangen, bijvoorbeeld die van de werknemers en de kleinere winkeliers zijn onvoldoende meegewogen. Daarnaast constateert CNV Dienstenbond dat het onveiliger in de winkel is op zondag; doordat er een toeslag betaald moet worden, wordt er maar één medewerker in de winkel op koopzondag geplaatst. Fedde Monsma: "Daarnaast blijkt dat er vooral door het grootwinkelbedrijf hele jonge medewerkers (= goedkoop) alleen voor de zondag worden aangenomen, die ook nog eens de zondagtoeslag niet krijgen die verplicht is in de cao".