Port of Rotterdam

Datum 17-8-2011
Bron Havenbedrijf Rotterdam N.V. ©

Positieve ontwikkeling resultaat maakt ambitieus investeringsprogramma mogelijk

Resultaat Havenbedrijf stijgt tot EUR 98 miljoen in eerste halfjaar Het resultaat van het Havenbedrijf Rotterdam is, vergeleken met 2010, in het eerste halfjaar gestegen met EUR 8 miljoen tot EUR 98 miljoen (9%). De stijging is vooral een gevolg van de toegenomen opbrengsten. De opbrengsten uit de verhuur van terreinen namen EUR 5 miljoen toe (4%) door nieuwe terreinuitgiften en prijsherzieningen. De zeehavengelden namen EUR 7 miljoen toe (5%). Deze stijging is aanzienlijk hoger dan de toename van de overslag van 1% omdat in 2010 een eenmalige crisiskorting op het zeehavengeld werd gegeven. Deze crisiskorting van 7% is vervangen door een zogenoemde herstelkorting van 3%.

Een stabiele, positieve ontwikkeling van het resultaat is voor het Havenbedrijf belangrijk gezien het omvangrijke investeringsprogramma van het Havenbedrijf op de middellange en lange termijn. Daarbij gaat het om investeringen in zowel het bestaande havengebied als Maasvlakte 2.

Het Havenbedrijf investeerde in het eerste halfjaar EUR 186 miljoen, tegenover EUR 200 miljoen in het eerste halfjaar 2010. De verwachting is dat de investeringen in het tweede halfjaar fors toenemen en in totaal dit jaar oplopen tot zo'n EUR 520 miljoen: circa EUR 150 miljoen in het bestaande havengebied en EUR 370 miljoen in Maasvlakte 2. In 2010 investeerde het Havenbedrijf EUR 445 miljoen. Het Havenbedrijf investeert hiermee in een gezonde toekomst voor de mainport én de verdere versterking van de Nederlandse economie.