KNHS

Record aantal inschrijvingen voor 25ste editie FEI EK Dressuur 2011 21 juni 2011

De 25ste editie van de FEI European Dressage Championships worden waarschijnlijk de grootste tot nu toe. Het record aantal van 21 landen heeft zich ingeschreven om in Rotterdam te strijden voor de titel van 17 tot en met 21 augustus. De kür op muziek op de zondag is al uitverkocht en de kaarten voor de overige drie dagen worden ook goed verkocht.

De Rotterdamse organisatie viert op vrijdag 17 juni de aftelling van 60 dagen. De nationale federaties van 18 landen hebben aangegeven met een volledig team aan de start te verschijnen. Drie landen willen individuele deelnemers naar het evenement af laten reizen.

Het vorige Europese record was in 1997, toen werden er negentien landen vertegenwoordigd in het Duitse Verden. Echter was het Nederland die in 1999 in Arnhem gastheer was voor het grootste open Europese Kampioenschap ooit. Toen reden ruiters uit 25 verschillende landen mee.

Het is toepasselijk dat het 25-jarig bestaan van het FEI EK Dressuur wordt gekenmerkt met een dergelijk hoog aantal aanmeldingen, vertelt Trond Asmyr, FEI directeur van Dressuur en Aangepast Dressuur.

Sinds de kür op muziek is verheven tot Olympisch niveau, is de populariteit van de dressuur tot ongekend niveau gestegen. Het is dan ook geen verrassing dat de kaarten voor de finale in het Kralingse Bos al zo snel waren uitverkocht. De fans zullen dan ook snel moeten zijn als ze hun Europese helden nog willen zien rijden in augustus.

De FEI Europese Kampioenschappen Dressuur vinden elke twee jaar plaats in het midden van de Olympische cyclus en worden al georganiseerd sinds 1963.

De drie best geplaatste teams van de Olympische groepen A,B & C (Noord en Zuid West Europa, Centraal en Oost Europa en Centraal Azie) tijdens het FEI EK Dressuur 2011, met uitzondering van de teams die zich al hebben gekwalificeerd tijdens de Alltech FEI Wereld Ruiterspelen in Kentucky vorig jaar - dit zijn Engeland, Nederland en Duitsland -, zullen zich kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen volgend jaar.

De achttien landen die al hebben aangegeven mee te willen dingen voor de team kampioenschappen tijdens het FEI EK Dressuur 2011 zijn: Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Rusland, Zwitserland, Zweden en Oekraïne.

De drie landen die individuele ruiters sturen zijn Tsjechië, Turkije en Hongarije. De definitieve sluitdatum voor de inschrijvingen is op 10 augustus.