Amsterdam is een Stadstoneelschrijver rijker


Amsterdam, 20110815 -- Vanaf vandaag is Amsterdam een stadstoneelschrijver rijker. In navolging van de stadsdichter en de nachtburgemeester gaat schrijfster Jedidjah Julia Noomen een jaar lang aan de slag in de stad. Als Stadstoneelschrijver gaat ze actief op zoek naar de verhalen van de stad, om die vervolgens in theater om te zetten. 
In 12 maanden gaat ze 12 toneelstukken te schrijven. Elke laatste zondag van de maand wordt er een nieuw stuk voor en over Amsterdam opgevoerd, steeds in een ander theater in een andere wijk. Iedere maand nieuw, vers en actueel. Soms humoristisch, soms wrang, maar altijd relevant.

De eerste van de 12 voorstellingen is op 30 oktober te zien. De aftrap voor de Stadstoneelschrijver wordt op 24 augustus op het Magneetfestival gegeven. Daar gaat Jedidjah ter plekke scenes schrijven, geinspireerd op (de bezoekers van) het festival. 

Crowdfunding

De Stadstoneelschrijver wordt financieel ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, maar probeert daarnaast de rest van de financiering voor de voorstellingen rond te krijgen via crowdfunding. Vandaag is het project “live” gegaan op www.voordekunst.nl, een bekend platform voor kunstdonaties. Juist omdat de Stadstoneelschrijver zich ook laat inspireren door Amsterdammers, past financiering door crowdfunding heel goed hierbij. Bovendien zijn er veel mogelijkheden voor donateurs om iets extra’s te krijgen als dank; schrijfworkshops bijvoorbeeld, korte scenes speciaal voor hen geschreven of zelfs de garantie dat iets waar zij zich in hun leven druk over maken, als inspiratie gaat dienen voor 1 van de stukken.

Wie is de stadstoneelschrijver

Jedidjah Julia Noomen werd geboren in het Wilhelmina Gasthuis achter de Overtoom, woonde 5 jaar in Bos en Lommer om vervolgens de rest van haar jeugd door te brengen in Banne Buiksloot (Noord). Sinds enige jaren woont ze in stadsdeel Oost, van waaruit ze schrijft voor theater, film en televisie. In 2005 was zij een van de “veelbelovende vrouwen” in het blad Blvd. en vorig jaar nog was zij een van de winnaars van de AFK tekstschrijfwedstrijd met haar liedtekst “Fietspad”. 





Stadstoneelschrijver