Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 15-08-2011 Oud Arkel in Giessenlanden kan wonderschoon wijkje worden

In 2007 kwam naar buiten dat er in het kader van het centrumplan een groot aantal woningen in Oud-Arkel gesloopt zouden worden. De bewoners waren woedend.

De woningen waren eigendom van de gemeente Giessenlanden. Tijdens een roerige bewonersavond, waarin de gemeente de bewoners meteen aanbood dat zij ondersteuning van de Woonbond konden krijgen, meldde een aantal bewoners zich schoorvoetend aan voor de bewonerscommissie. Woonbondadviseur Clementien Dieffenbach herinnert zich nog goed hoe zij door de bewoners in eerste instantie wat wantrouwend werd bejegend, `maar al heel snel wist ik hun vertrouwen te winnen.'

pages/nieuws/images/kortNieuws/oud_arkel.jpg Toen de corporatie Kleurrijk Wonen de woningen anderhalf jaar geleden overnam van de gemeente Giessenlanden, zijn daarbij ook alle door de gemeenten en bewoners gemaakte afspraken overgenomen. Dat betekent bijvoorbeeld dat er een verhuiskostenvergoeding wordt gegeven op het moment van verhuizing naar een wisselwoning en ook op het moment dat de betrokkene weer teruggaat naar de oude wijk. Bovendien gaat men beduidend minder betalen voor een nieuwe woning, dan iemand die van buiten komt in rekening wordt gebracht,.

Over een maand worden de plannen in detail aan de bewoners voorgelegd, en als die zich er in meerderheid in kunnen vinden, kan de wijkvernieuwing in 2013 of 2014 van start.