Rechtbank 's-Hertogenbosch


KBO Brabant moet Unie KBO 80.000 euro aan geïnde dwangsommen terugbetalen

's-Hertogenbosch , 15-8-2011

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) Brabant moet Unie KBO 80.000 euro van de eerder geïnde 100.000 euro aan dwangsommen terugbetalen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank 's-Hertogenbosch vandaag geoordeeld.

Unie KBO is een vereniging die de belangen van ouderen behartigt en landelijk actief is. KBO Brabant heeft zich afgesplitst van de Unie KBO. De voorzieningenrechter legde in december 2010 aan Unie KBO een tijdelijk verbod op om activiteiten in de provincie Noord-Brabant te ontplooien, met een dwangsom van 10.000 euro per overtreding. KBO Brabant is van mening dat Unie KBO tien keer het verbod heeft overtreden en incasseerde in juni 2011 in totaal 100.000 euro aan dwangsommen. Unie KBO stapte vervolgens naar de rechter om KBO Brabant kort gezegd te veroordelen het geïnde bedrag terug te storten.

Het is aan de voorzieningenrechter te beoordelen of KBO Brabant terecht de dwangsommen heeft geïnd. De voorzieningenrechter besliste vandaag dat KBO Brabant acht van de tien aangevoerde overtredingen onvoldoende heeft hardgemaakt. Er is alleen sprake van een overtreding bij kort gezegd een e-mail over een onderzoek naar ledenvoordeel en een wervingsactiviteit in het colofon van het blad Nestor. Dat betekent dat KBO Brabant 80.000 euro aan Unie KBO moet terugbetalen.

Klik door naar het zaaksdossier.
Uitspraken:BR4974

Zie het origineel