Waterschap Dommel

op meerdere plaatsen

Baggerwerkzaamheden Dommel Eindhoven op meerdere plaatsen

Publicatiedatum : 15 augustus 2011

Na de bouwvakantie start baggeren op meerdere plaatsen tegelijk

De afgelopen maanden maakte Waterschap De Dommel al het riviertje de Gender, een deel van de Dommel in het zuidelijke deel van Eindhoven en een flink stuk van het Afwateringskanaal schoon. Na de bouwvakantie (ca. half augustus) start Waterschap De Dommel niet alleen met het baggerwerk in de Stadswandelparken en -plantsoenen, maar ook aan de noordoost zijde van Eindhoven. De schoonmaakwerkzaamheden in het grote project `De Dommel natuurlijk schoon' vorderen gestaag.

Het werken aan de Dommel wordt aangepakt in delen: Eerst schoonmaken (baggeren) dan `opknappen' zoals het natuurvriendelijker maken van oevers, aanleggen van meanders, visstekken, faunapassages en poelen.

Baggerwerkzaamheden in centrum én in noordoostelijk deel van Eindhoven

Na de bouwvakantie (ca. 15 augustus) start Waterschap De Dommel met baggeren in het gedeelte van de Dommel tussen de Sterrenlaan en de stuw nabij Hooijdonk. Dit is aan de noordoost zijde van Eindhoven. De Dommel stroomt hier door een breed en groen dal. Bossages, landbouwgronden, recreatiegebieden en natuur wisselen elkaar af.

Ook wordt dan gestart met de baggerwerkzaamheden in de Stadsparken en
-plantsoenen in het centrum van de stad. Het gaat hier om het stadswandelpark Looijakkers, het Lex en Edo Hornemannplantsoen en het Anne Frankplantsoen. Hier beginnen we op het gedeelte tussen de Boutenslaan en de Wal, van zuid naar noord. Plattegrond werklocaties.

Het baggerwerk gebeurt vanaf het water. Het baggerslib wordt getransporteerd met bakken en een duwboot naar één van de werkterreinen. Op het werkterrein wordt het uitgebaggerde slib op vrachtwagens geladen die het vervolgens afvoeren naar een erkende slibverwerker. Plattegrond werklocaties.

Herinrichtingswerkzaamheden

Noordoosten van Eindhoven: Aanleg van 8 nieuwe bochten

Na het baggeren volgen de herinrichtingswerkzaamheden in dit deelgebied van het project: Waterschap De Dommel graaft acht nieuwe meanders (bochten). Hiermee wordt de loop van de beek gewijzigd. De Dommel ligt nog bijna overal waar deze vroeger ook lag. Alleen kronkelt de Dommel nu minder dan vroeger, omdat op sommige plaatsen de oorspronkelijke meanders zijn afgesneden. Op plekken waar de oude meanders nog liggen, komen veel padden, kikkers en salamanders voor. De Dommel zal straks weer kronkelen door oude bochten te herstellen. Langs de beek wordt het land natuurlijker gemaakt. Op plaatsen waar het mogelijk is, zal het landschap worden versterkt door de historische structuren weer meer aan te brengen. In dit gebied krijgt de Dommel straks weer veel vrijheid. Detailkaarten van dit gebied: Omgeving Sterrenlaan, Nederwetten, Hooidonk en Wilhelminakanaal

Centrum: Aanleg nieuwe meanders en vervangen deel riolering Jonckbloetlaan

In dit deel van de Dommel zal het waterschap na het baggeren twee nieuwe meanders (bochten) graven in het Dommelplantsoen . Hiermee wordt de loop van de beek gewijzigd. Detailkaarten van dit gebied: Stadswandelpark en -plantsoenen.

Tijdens het werk wordt ook een deel van de riolering (ca. 65 m) aan de Jonckbloetlaan vernieuwd. De oude buizen liggen nu op de plek waar de nieuwe meander gaat komen. Deze werkzaamheden zullen naar verwachting 4 tot 6 weken duren. Het werk aan de riolering wordt in samenwerking met de gemeente aangepakt. De betreffende bewoners aan de Jonckbloetlaan ontvangen daarover tijdig meer informatie.

Project De Dommel natuurlijk schoon

De Dommel wordt de komende jaren flink opgeknapt. Het gaat om 17 km Dommel tussen het afwateringskanaal aan de zuidkant van Eindhoven tot het Wilhelminakanaal in Son en Breugel. Ook het afwateringskanaal en een aantal stadswateren behoren tot het plangebied. De vervuilde bodem wordt schoner en de oevers worden mooier en natuurvriendelijker.

In totaal wordt ca. 150.000 kubieke meter slib weggehaald. Daarvan is 17 ton cadmium en 200 ton zink. 200 ton komt overeen met 10 treinwagons van 20 ton.

Na het baggeren begint het herinrichten. We maken oevers natuurvriendelijker en 16 nieuwe meanders, 19 poelen, 1 vispassage, nieuwe visstekken en 11 faunapassages worden aangelegd.

Meer informatie

Het project kent een speciale website
http://www.dedommelnatuurlijkschoon.nl/ met achtergrondinformatie, planning, kaarten en ontwerpen.

Bewoners in de directe omgeving van het werk zijn per brief geïnformeerd.