Ingezonden persbericht


Persbericht Utrecht/Nieuwegein, 12 augustus 2011 St. Antonius Ziekenhuis geselecteerd door Agis als kwaliteitsziekenhuis voor heup- en knieoperaties

Zorgverzekeraar Agis heeft het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein geselecteerd als kwaliteitsziekenhuis voor heup- en knievervangende operaties. Het St. Antonius Ziekenhuis blijft hierdoor voor het derde jaar op een rij ook in 2011 kwaliteitsziekenhuis voor deze behandeling(en). "Het St. Antonius Ziekenhuis is blij met deze uitverkiezing, omdat het laat zien dat wij kwaliteit hoog op de agenda hebben staan", aldus maatschapmanager Orthopedie, de heer B. Voskuilen.

De kwaliteit van de heup- en knieoperaties van het St. Antonius uit zich onder andere in het lage percentage complicaties. Daarnaast biedt het St. Antonius een gezamenlijk revalidatie- en voorlichtingsprogramma voor haar patiënten en bestaan er speciale artrose (gewrichtsslijtage) spreekuren. Verder kan de patiënt in het St. Antonius terecht voor een totaalpakket voor heup- en knieoperaties dat volledig is toegespitst op de behoeften van de patiënt. Zo zal er bijvoorbeeld geen hele knie vervangen worden als dat niet nodig is, maar kan men hier ook terecht voor een ''halve'' knie. De maatschap Orthopedie is ook betrokken bij internationale onderzoeken waardoor er gebruik kan worden gemaakt van de nieuwste technieken. Zo worden heup- en knieoperaties indien nodig uitgevoerd met computernavigatie waardoor nauwkeuriger gewerkt kan worden, complicaties verminderen en de resultaten verbeteren.

"Het inzichtelijk maken van de kwaliteit van zorg helpt de zorg nog beter te maken. Kwaliteit is een keuze waar wij onze verzekerden bewust van willen maken. Dat doen we door het vergelijken van ziekenhuizen met objectieve kwaliteitscriteria bij een aantal veelvoorkomende behandelingen. Onze verzekerden kunnen daarover advies bij ons inwinnen voordat zij een behandeling moeten ondergaan", zegt Marjolein Verstappen, directeur Zorginkoop Achmea divisie Zorg & Gezondheid - waar Agis onderdeel van is.

Agis benadrukt dat er in de Nederlandse gezondheidszorg écht iets te kiezen valt. Voor een aantal medisch specialistische behandelingen heeft de verzekeraar informatie van de ziekenhuizen ontvangen waarmee echt iets over de kwaliteitsverschillen gezegd kan worden. Het gaat dan om zaken als de snelheid van herstel, het wegblijven van complicaties en klachten, het naleven van richtlijnen en protocollen, de wachttijden en de service.