Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Meer ruimte voor nutstuinen in de stad

Meer ruimte voor nutstuinen in de stad

12-08-2011 * De SP wil dat de gemeente meer mogelijkheden gaat creëren om in 'slapend' groen in Amsterdam nutstuinen - moestuinen zonder huisjes erbij - aan te leggen. Ook de vele verwaarloosde binnentuinen in de stad zouden met de aanleg van nutstuinen weer tot leven gewekt kunnen worden. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Nutstuinen hebben veel goede kanten: ze brengen mensen bij elkaar, leveren voedsel op en ongebruikt groen wordt weer gebruikt."
Laurens Ivens
Volkstuinen en nutstuinen zijn in Amsterdam geliefd: alleen al voor een volkstuin bestaat een wachtlijst van zo'n 3000 belangstellenden. De tuinen liggen meestal aan de rand van de stad, gemiddeld moeten mensen vijf kilometer reizen om bij hun tuin te komen. De SP denkt echter dat in de binnenstad en wijken daar direct omheen zeker voor nutstuinen ook veel plek is. Ivens: "Door de crisis zijn er veel braakliggende terreinen in de stad waar tijdelijk moestuintjes kunnen worden aangelegd. Maar er zijn natuurlijk ook veel binnentuinen in de woonblokken in deze wijken, waar nu niks gebeurt. Die ruimte moeten we benutten door de aanleg van nutstuinen te stimuleren."

De SP denkt dat het inrichten van nutstuinen ook de sociale cohesie in dichter bevolkte buurten kan bevorderen. Ivens: "Mensen die normaal binnen zitten, komen nu naar buiten om in hun tuin te werken, in het ideale geval samen met hun buren. Zo worden contacten gelegd, wordt er gesproken met elkaar. Dat kan een heel positief effect hebben."