Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


resultaten eerste onderzoek

Rekenkamercommissie presenteert resultaten eerste onderzoek

Het eerste onderzoek van de Rekenkamercommissie is afgerond. Het doel van het onderzoek was het in beeld brengen van de kwaliteit van communicatie rondom het watergebiedsplan Linschoterwaard. Is de communicatie uitgevoerd conform de aanwezige (beleids)kaders. Ook formuleert de commissie aanbevelingen voor verbetering hiervan. Met dit laatste vraagt de rekenkamercommissie zich af of de inzet van de communicatie heeft bijgedragen aan de doelen van het watergebiedsplan en effectief is geweest.

Opzet onderzoek

Het onderzoek is gestart met het verzamelen van achtergrondinformatie (literatuurstudie en gesprekken met diverse ambtenaren). Daarnaast zijn er interviews gehouden met een geselecteerde groep inwoners, bestuursleden en belangenvertegenwoordigers (landbouw, natuur en recreatie, medeoverheden).

Conclusie en aanbevelingen

De conclusie is dat er heel veel goed gaat. Toch heeft de rekenkamercommissie in zijn rapport een aantal aanbevelingen gedaan. Zo wordt voorgesteld het algemeen bestuur vanaf het begin bij het gebiedsproces een richtinggevende stem te geven. Nu komen zij pas bij de besluitvorming in beeld. Ook is het verstandig met scenario's te werken zodat het algemeen bestuur zijn rol als waterautoriteit beter kan waar maken. Het te enthousiast van start gaan met een gebiedsproces kent ook zijn keerzijde. Besteed aandacht aan een analyse waarbij het krachtenveld, het ruimtelijk kader en de gebiedskennis in kaart wordt gebracht. Zaken die terug kunnen komen in een startnotitie. Verder stelt de commissie een aantal procesverbeteringen voor. Bijvoorbeeld blijf in een langjarig proces communiceren en ga na de totstandkoming van een plan snel over tot uitvoering.

Algemeen bestuur

Het algemeen bestuur vergadert op 21 september over het rapport. Als het bestuur instemt met de aanbevelingen zal het college van dijkgraaf en hoogheemraden, het dagelijks bestuur een plan van aanpak opstellen voor de uitwerking van deze verbeteringen. De rapportage hiervan moet voor 1 januari 2012 klaar zijn.

Rekenkamercommissie sinds oktober

Sinds oktober 2010 heeft het waterschap een eigen Rekenkamercommissie. De taak van deze onafhankelijke commissie bestaat uit het onderzoeken van de doeltreffendheid van het door het algemeen bestuur van het waterschap vastgestelde beleid. Wat is het maatschappelijke effect voor burgers en belangenorganisaties. Het doel is om bij te dragen aan leereffecten voor de organisatie.