Gemeente Lochem


Betaald parkeren blijft waarschijnlijk in Lochem

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, blijft het betaald parkeren in het centrum van Lochem en wordt er niet overgegaan op alternatieven als vrij parkeren of parkeerschijfzones. Directe aanleiding voor de heroverweging van het betaald parkeren is de noodzakelijke vervanging van de parkeerautomaten in 2012. Op 12 september 2011 behandelt de raad het advies van B&W.

In september 2008 is in en rondom het centrum van Lochem een parkeeronderzoek uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat het parkeerbeleid in Lochem goed functioneert. Werknemers parkeren, zoals gewenst, vooral op de grotere gratis parkeerlocaties. Bezoekers van het centrum parkeren zowel betaald als op de gratis parkeerlocaties. Bewoners met een parkeervergunning parkeren dicht bij hun woning. Bovendien blijft de bezettingsgraad in zowel het betaald als het vrij parkeren gebied onder de norm van 90%.

In de politiek is de laatste tijd gediscussieerd over afschaffing van het betaald parkeren. Het onderzoek wijst echter uit dat alternatieven voor betaald parkeren een slechtere spreiding van parkeerders veroorzaken. Betaald parkeren levert de gemeente nu ¤ 25.500 per jaar op. Opheffing van betaald parkeren zou de gemeente geld gaan kosten, onder meer omdat er wel handhaving moet plaatsvinden.

In Lochem geldt een parkeertarief van ¤ 0,10 per 13 minuten (¤ 0,46 per uur). Het tarief in Lochem behoort tot de laagste van Nederland. Het parkeertarief is sinds 1997 niet meer verhoogd. Door de aanschaf van nieuwe apparatuur en andere aanpassingen is het noodzakelijk het tarief te verhogen. De tariefwijziging wordt in de zomer van 2012 doorgevoerd.

Naast handhaving van betaald parkeren stelt het college voor om het betalen met pin bij parkeerautomaten te introduceren en om het parkeergedrag te monitoren.