Ingezonden persbericht


Breaking Boundaries: Gehandicapte jongeren doen vrijwilligerswerk in Oeganda

De eerste EVS groep is alweer terug uit Oeganda en nu is de tweede groep gehandicapte vrijwilligers vertrokken naar Oeganda om daar vrijwilligerswerk te doen bij KSPH, the Kampala School for the Physically Handicapped.

Deze EVS groep bestaat uit 10 jongeren die geselecteerd en voorbereid zijn door Stichting Commundo om vrijwilligerswerk te gaan doen in Oeganda. EVS staat voor European Voluntary Service (EVS) en deze subsidie geeft jonge Europeanen de unieke kans om hun persoonlijke inzet te tonen door middel van onbetaald en full time vrijwilligerswerk in het buitenland. De groep is een bijzondere mix en bestaat uit 5 jongeren met een lichamelijke beperking en 5 personen zonder een handicap. Door het geven van workshops op het gebied van werken en ondernemen willen zij de Oegandese jongeren betere kansen bieden op een baan en laten zien dat je ook met een beperking zoveel kan bereiken in het leven.

De jongeren zijn op zaterdag 6 augustus vertrokken en zullen twee weken verblijven in de hoofdstad van Oeganda, Kampala. Hier staat de Kampala School for the Physically Handicapped waar gehandicapte jongeren uit Oeganda een kans krijgen.

De school geeft basisonderwijs aan meer dan 100 leerlingen. Daarnaast biedt zij activiteiten aan zoals sport, muziek, dans en drama. Circa 60% van de kinderen lijdt aan kinderverlamming. Gehandicapten worden in Afrika en Oeganda vaak weggestopt, omdat men gelooft dat mensen met een handicap door de duivel bezeten zijn. Vaak weet de familie geen raad en worden gehandicapten al op jongere leeftijd verstoten en gedoemd tot een leven op straat. KSPH wil dat veranderen en kijkt vooral naar de talenten van mensen met een handicap. Zij geven niet alleen onderwijs, maar proberen ook de leerlingen dusdanige vaardigheden te leren, zodat zij een baan kunnen krijgen en een zelfstandig bestaan op kunnen bouwen in de toekomst.

De Nederlandse jongeren zijn op de dag van aankomst direct aan de slag gegaan met leuke workshops. Ze leren Oegandees dansen en Oegandese muziekinstrumenten bespelen. Maar de Nederlandse jongeren geven hun leeftijdgenoten in Oeganda ook veel steun: ze praten met de Oegandese gehandicapten over het leven met een handicap in Oeganda. En ze geven hen het goede voorbeeld door te laten zien wat je als gehandicapte wel kunt bereiken. Ze geven workshops over het schrijven van een cv, een sollicitatiebrief en sollicitatiegesprekken voeren. De Nederlandse jongeren hebben ook veel geld ingezameld voor KSPH. Als zij genoeg geld hebben ingezameld, dan kopen zij een aangepaste bus, zodat de gehandicapte leerlingen van KSPH eindelijk vervoer hebben: een grote droom! Nu blijven ze maandenlang op 1 plek (op school met intern verblijf), omdat er in Kampala geen aangepast vervoer is. De Nederlanders leveren zo op meerdere gebieden een bijdrage in Oeganda en doen eer aan de titel van het project: Breaking Boundaries!



Ingezonden persbericht