Ingezonden persbericht


Hilversum, 11 augustus 2011

PUBLIEKE OMROEP VIERT 60 JAAR TELEVISIE

Op 2 oktober 2011 bestaat de televisie in Nederland precies 60 jaar. De publieke omroep staat hier het hele jaar uitgebreid bij stil met de TV Canon, maar ook met veel mooie programma's. Meer informatie is te vinden op tv60.nl.

Nederland 1

60 jaar Oranje op tv (NOS)

Op Nederland 1 is afgelopen dinsdag 9 augustus de vijfdelige serie 'NOS 60 jaar Oranje op tv' van start gegaan. De eerste aflevering was goed voor 938.000 kijkers. Aan de hand van beelden uit het archief en verhalen van betrokkenen wordt de geschiedenis van het Koninklijk Huis en de rol van tv daarin in beeld gebracht. Presentator Koos Postema.

Dinsdag 9 augustus, 22.00 uur

Lang Leven de TV (TROS)

'Lang leve de tv' is een spelshow rond het 60-jarig bestaan van de Nederlandse televisie, gepresenteerd door Jan Smit. Bekende Nederlanders en de kijkers thuis worden getest op hun kennis over 60 jaar TV-historie aan de hand van legendarische fragmenten en spannende spellen. Wie van hen weet het meest, heeft de beste tactiek en houdt het allermeest van tv? Elke zaterdagavond, 9 weken lang, nemen drie teams van elk 2 BN'ers het tegen elkaar op in afwisselende spellen waarbij hun kennis, geheugen én lachspieren continu op de proef worden gesteld. Wie kan zich straks de grootste TV-kenner van Nederland noemen?

Zaterdag 20 augustus, 20.25 uur

Evenblij met 60 jaar Cabaret (VARA)

De Nederlandse televisie bestaat in oktober 60 jaar. Om dit te vieren brengt de VARA het vierdelige programma 'Evenblij met 60 jaar cabaret' waarin het Nederlandse cabaret van de afgelopen 60 jaar centraal staat. Frank Evenblij duikt zaterdags tussen 20 augustus en 10 september in de roemruchte historie en brengt een ode aan een oer-Hollandse traditie. Op geheel eigen wijze belicht Evenblij de rol van cabaret in ons land en vindt hij overeenkomsten in de thematiek die door de jaren heen aan bod is gekomen. Alle onderwerpen worden langs de zijlijn geduid door de meest invloedrijke cabaretiers van de afgelopen 60 jaar: Herman Finkers, Youp van 't Hek, Freek de Jonge, Gerard Cox, Bert Visscher, Theo Maassen en Paul van Vliet.

Al 60 jaar zijn religie, het koningshuis en de politiek dankbare onderwerpen voor cabaretiers. Over de invloed van bepaalde grappen en specifieke acties praat Frank met gasten als Antoine Bodar, Dries van Agt en Herman Pleij. Frank reconstrueert bekende gebeurtenissen uit de cabaretgeschiedenis, zoals de ondergang van het biermerk Buckler, de actie 'Bloed aan de Paal' van Neerlands Hoop en de oproep van voormalig premier Balkenende om terughoudend te zijn met grappen over de koningin.

'Evenblij met 60 jaar Cabaret' is ook een programma vol met geestige, harde, bijzondere cabaretfragmenten die samen met de verhalen en interviews van Frank Evenblij een compleet beeld geven van een mooie vaderlandse traditie.

zaterdag 20 augustus om 21.30 uur

zaterdag 27 augustus om 21.30 uur

zaterdag 3 september om 21.30 uur

zaterdag 10 september om 21.45 uur

zie ook: evenblijmet.vara.nl

Zaterdag 20 augustus, 21.30 uur

Licht Uit, Spot Aan (AVRO)

De Avro begint het nieuwe tv-seizoen in september met een dagelijks spelletje: 'Licht Uit, Spot Aan'. De quiz is in het leven geroepen om 60 jaar Nederlandse televisie te vieren en wordt gedurende september op het tijdslot van Lingo op Nederland 1 uitgezonden. De kandidatenkoppels van Licht Uit Spot Aan worden voorgesteld aan de hand van hun favoriete televisiefragment. Vervolgens neemt Frits ze mee op een reis door de schatkamers van 60 jaar televisie. De vragen gaan over alle soorten programma's; van kinderprogramma's tot het journaal en van quizzen tot aan de grote showprogramma's. Het winnende team speelt de finaleronde. Op de vrijdagen wordt de quiz gespeeld door bekende televisiegezichten uit het rijke en bijzondere televisie verleden.

maandag 5 september, 19.00 uur

Nederland 2

Achter het Scherm (NTR)

Televisiemakers schromen er niet voor terug in andermans leven binnen te dringen. In 'Achter het Scherm' worden de rollen omgedraaid: de kijker krijgt nu eens de kans een blik in de keuken van de makers te werpen. Regisseur Tonko Dop volgde bekende en onbekende makers van zeven Nederlandse toptitels: het Journaal, Studio Sport, De Reünie, Pauw en Witteman, X-Factor, Flikken Maastricht en Sesamstraat. De serie geeft een beeld van alle dynamiek en hectiek achter de schermen. Makers komen aan het woord over het geheim van een goed programma, over hun kijkers, over hun invloed op de samenleving maar over ook hun eigen dilemma's en emoties.

Woensdag 7 september, 20.25 uur

Nederland 2/ Geschiedenis 24

Vierkante ogen

Onder het motto 'Wie het verleden kent, begrijpt het heden' bespreekt Philip Freriks in de zevendelige reeks 'Vierkante Ogen' spraakmakende fragmenten uit de Nederlandse tv-historie. Aanleiding is het 60-jarig bestaan van televisie in Nederland. Illustere gasten als Jan Mulder, Antoinette Hertsenberg, Arjan Ederveen, Berend Boudewijn en Bert van der Veer laten hun licht schijnen op de impact van satire, amusement, nieuws, sport, talkshow, jeugd en emo-tv. Van 19 augustus t/m 1 september is het allemaal te zien op het digitale themakanaal Geschiedenis24 of on demand op geschiedenis.nl: volledig uit de hand lopende talkshows, koningin Juliana vanachter de spruitjes, het 'schandpaalinterview' met Patrick Kluivert, de ontluisterende achtervolging van Ella Vogelaar door Rutger Castricum, huilamusement in alle soorten en maten, Jacobse en Van Es in Blankstad, de Exota-affaire...* Vrijdag 19/08: Emo-tv, met Bram van Splunteren en Jean-Pierre Geeelen
* Dinsdag 23/08: Nieuws/Actualiteiten, met Carel Kuyl en Antoinettee Hertsenberg
* Woensdag 24/08: Comedy/Satire, met Margôt Ros en Arjan Edervveen
* Donderdag 25/08: Jeugd-tv, met Tim Haars en Ineke Houtman
* Dinsdag 30/08: Amusement, met Berend Boudewijn en Guus Verstraetee
* Woensdag 31/08: Talkshow, met Bert van der Veer en Cornald Maas * Donderdag 1/09: Sport, met Jan Mulder en Wilfried de Jong Vierkante Ogen zal behalve op Geschiedenis 24 ook te zien zijn op Nederland 2.

Vrijdag 19 augustus, 10.00 uur

Nederland 3

Last man watching (BNN)

De tv bestaat 60 jaar. En dat vieren we met ... tv kijken! In een marathon-uitzending probeert een groep die-hard kijkers het wereldrecord tv kijken te verbeteren. In de uitzending komen alle beelbuishoogtepunten van de afgelopen 60 jaar naar voren.

Weekend 29-30-1-2 september/ oktober

Klik hier voor het beeldlog van Televisie 60 jaar

Perscontact