Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 11-08-2011

Internet

1V Jongerenpanel

DISCOTHEEK MIST DE BOOT DOOR PUBLIEK EN MUZIEK

Jongeren zijn niet te spreken over het publiek en de muziek van discotheken. De meerderheid gaat nog wel naar de disco, maar niet zo vaak. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1.400 jongeren van 12 t/m 24 jaar uit het 1V Jongerenpanel.

Het aantal discotheken in Nederland is de afgelopen vijftien jaar bijna gehalveerd, zo blijkt uit cijfers van het bedrijfschap Horeca en Catering (2011). Waren er in 1996 nog 450 discotheken in ons land, dit jaar zijn het er nog slechts 243.

Weinig diehard discobezoekers
Het 1V Jongerenpanel vroeg jongeren uit het hele land naar hun ervaringen met discotheken. Zes op de tien jongeren (61%) komt nog wel eens in de discotheek, en dan vooral uit de groep van 12 t/m 18 jaar. Toch kunnen de discotheken op weinig fervente bezoekers rekenen: slechts 16 procent van de ondervraagde jongeren komt er geregeld.

Knokken en zuipen
Een belangrijke reden voor jongeren om niet (vaak) naar de discotheek te gaan, is dat ze zich niet thuis voelen bij het publiek. Ze omschrijven discogangers als jong, dronken en agressief en vinden het in de disco net een vleeskeuring. Een respondent zegt: 'Bij discotheken in mijn omgeving kun je kiezen: Of een boerendisco met gegarandeerde knokpartij met een of andere zatte boer, of een kinderdisco. (...) Niett mijn publiek.'

Boem-boem-boem muziek
Een ander vult aan: 'De boem-boem-boem muziek die ze daar draaien bevalt me totaal niet en het volk dat er komt ook niet. En daarbij heb ik liever verbaal contact dan uitsluitend lichamelijk zoals in een discotheek vaak het geval is.' De muziek is dan ook een tweede reden voor jongeren om de discotheek te mijden. Niet alleen het soort muziek, maar ook het harde volume vinden zij onprettig: je kunt er geen fatsoenlijk gesprek voeren.