Gemeente Coevorden

samen in

Gemeente en Bibliotheek vullen bezuiniging samen in

donderdag 11 augustus 2011

De gemeente Coevorden en de Stichting Openbare Bibliotheek Coevorden hebben door constructieve samenwerking overeenstemming bereikt over de bezuinigingsmaatregelen van de bibliotheek. De bezuinigingen van de gemeente Coevorden raken ook de subsidie voor de Stichting Openbare Bibliotheek Coevorden. In de komende jaren wordt deze subsidie met EUR 160.000,- (bijna 20 procent) verminderd. De gemeente en de bibliotheek hebben samen gezocht naar mogelijkheden en oplossingen. Dit heeft ertoe geleid dat, ondanks de bezuinigingen, de zes vestigingen in de gemeente Coevorden open blijven.

Zonder sluiting
De gemeenteraad heeft aangegeven dat de bezuinigingen bij de bibliotheek, indien mogelijk, worden uitgevoerd zonder sluiting van vestigingen. Wethouder Geert Roeles voerde de besprekingen namens de gemeente. "Ik ben blij dat, ondanks de forse bezuiniging, het toch mogelijk is gebleken de zes bibliotheken in de gemeente open te houden. Bibliotheken vormen immers belangrijke voorzieningen om de leefbaarheid in stand te houden." Het bestuur van de bibliotheek ziet dit belang ook. Volgens voorzitter Jan van Selm stond het bibliotheekbestuur daarom voor pijnlijke keuzes. Eén van deze keuzes is dat het bibliotheekbestuur het contract met Biblionet ten aanzien van de bibliobussen per 1 januari 2015 heeft opgezegd. De opzegtermijn is dusdanig lang (tot en met 2014) dat er tijd is om een goed alternatief te bedenken voor met name de schooljeugd in de kleine kernen. Jan van Selm: "Alles afwegend heeft het bibliotheekbestuur het behoud van vestigingen zwaarder laten wegen dan de dienstverlening van de bibliobussen."

Andere bezuinigingen
Naast de bibliobus worden tal van andere bezuinigingen doorgevoerd. De bibliotheek bespaart onder meer door minder fysieke media (boeken, tijdschriften) aan te schaffen en door het realiseren van lagere automatisering- en huisvestingkosten. Door flexibeler inzet van personeel kunnen ook de personeelskosten omlaag. Daarbij is geen sprake van gedwongen ontslagen. Ook worden de openingstijden van de bibliotheek in Aalden met één middag verminderd. Daardoor zal de extra middag die een paar jaar terug is ingevoerd, weer worden teruggedraaid. De bibliotheek in Aalden is daardoor net zo vaak open als de bibliotheken in Oosterhesselen en Schoonoord.

Moderne bibliotheek
Voor het bestuur van de bibliotheek is bij haar afweging ook van groot belang geweest dat de kwaliteit van dienstverlening op niveau blijft. Samen met andere bibliotheekorganisaties in Drenthe is een gezamenlijk Masterplan opgesteld waarin met name die kwaliteit als belangrijk speerpunt is benoemd. De komende jaren wordt provinciaal gewerkt aan het ontwikkelen van andere bibliotheekformules, waarbij ook het onderwijs als strategische partner wordt betrokken. Hierover zijn met de gemeente afspraken gemaakt, waarbij de jeugd als belangrijkste doelgroep wordt beschouwd. Ook de verdere ontwikkeling van de Digitale Bibliotheek wordt verder uitgewerkt. Gebruikers krijgen meer mogelijkheden via de website (reserveren, verlengen, raadplegen van databanken, e-books). De bibliotheek zal in de toekomst meer zijn dan een gebouw met een boekenfunctie. Steeds meer zoeken gemeenten en bibliotheken naar lokaal maatwerk waarbij sprake is van mogelijke samenwerking met scholen (Aalden, Oosterhesselen), een toeristisch informatiepunt (Schoonoord, Coevorden, Dalen), museum (zie ontwikkelingen rond Het Arsenaal in Coevorden) en Infopleinen (Schoonoord en Oosterhesselen). Bij al deze ontwikkelingen past een ondernemende bibliotheek. Een organisatie die op zoek gaat naar eigen inkomsten om zo minder afhankelijk te zijn van subsidie. Ook het klassieke beeld van een bibliotheek met boekenkasten op een rij verdwijnt meer en meer, om plaats te maken voor een aantrekkelijk ingericht gebouw. Een dergelijke restyling is nu al te bewonderen in Sleen, Schoonoord en Oosterhesselen.

Gemeentelijke bezuinigingen
De bezuinigingstaakstelling met betrekking tot de subsidie voor Stichting Openbare Bibliotheek Coevorden is onderdeel van de heroverweging van het subsidiebeleid van de gemeente Coevorden. Het totale subsidievolume voor de grote instellingen wordt met minimaal 25 procent verminderd. Stichting Openbare Bibliotheek Coevorden is één van deze grote instellingen. De subsidiëring van de grote culturele- en welzijnsinstellingen wordt beperkt tot de kerntaken van deze instellingen. De gemeente ontziet in deze bezuiniging de subsidies voor activiteiten voor jeugd/jongeren en voor de meest kwetsbare groepen. Mede door de constructieve samenwerking tussen bibliotheek en gemeente is Stichting Openbare Bibliotheek Coevorden erin geslaagd een bezuinigingsplan voor de komende jaren op te stellen dat door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden met volledige instemming is vastgesteld.