Gemeente Enkhuizen

Dieven AED's in Enkhuizen opgepakt

Een 20-jarige man en een 26-jarige man, beiden uit Enkhuizen, hebben bekend vijf AEDs te hebben gestolen in de gemeente Enkhuizen. De politie kon de twee mannen afgelopen week na uitgebreid onderzoek aanhouden. De politie kwam de mannen op het spoor doordat de 26-jarige man de AEDs op internet te koop aanbood. Twee AEDs werden teruggevonden, naar de overige drie wordt nog gezocht.

Burgemeester Jan Baas: Ik ben erg blij dat deze zaak door goed rechercheerwerk van de politie is opgelost. Deze lieden stelden voor een paar honderd euro mensenlevens in de waagschaal. Ik hoop dat met deze vangst duidelijk wordt dat dit gedrag niet loont! De twee mannen hebben enkele dagen vastgezeten. Zij zullen zich op een later tijdstip voor de rechter moeten verantwoorden. De gemeente Enkhuizen zal de ontstane schade op de verdachten verhalen. Heeft u tips over de drie ontbrekende AEDs? Neemt u dan contact op met de recherche in Stedebroec via telefoonnummer: (0900) 8844 (lokaal tarief).

De gemeente Enkhuizen onderzoekt de mogelijkheden om AEDs herkenbaar te graveren, op die manier worden de apparaten minder aantrekkelijk om na diefstal te verkopen. De kasten waarin de AEDs hangen zijn lastig nog beter te beveiligen. Extra beveiliging betekent namelijk ook: lastiger te openen en dat is bij een noodgeval niet wenselijk. De apparaten worden gebruikt door onze
burgerhulpverleners, dit zijn vrijwilligers die kunnen reanimeren en de AED kunnen bedienen bij hartritmestoornissen. Via een sms krijgen zij een oproep als er iemand in de directe woon- of werkomgeving gereanimeerd moet worden.