Gemeente Valkenswaard


Kunstproject 'Wandelroute Valkerij en Sigarenmakerij'

Al geruime tijd loopt, in samenspraak tussen de gemeente en het Valkerij en Sigarenmakerij Museum, het kunstproject 'Wandelroute Valkerij en Sigarenmakerij'.

Kort gezegd behelst dit project een wandelroute door (het centrum van) Valkenswaard, waarbij markante punten worden aangedaan die te maken hebben met de valkerij en/of de sigarenmakerij. Die punten worden gemarkeerd met beelden van valken in de vlucht en met tegels met ornamenten in het trottoir.

Het idee voor de wandelroute ontstond in de periode rondom de opening van het nieuwe Valkerijmuseum in januari 2009. De ontwerper daarvan (Paul Rietdijk van het gelijknamige ontwerpbureau in Den Bosch) en het museumbestuur raakten in gesprek over de 'artisticiteit' - of liever: het gebrek daaraan, in hun ogen - van het Valkenswaardse centrum. Zij wilden het centrum een artistieke impuls geven en een verbinding leggen tussen het verleden en het heden van Valkenswaard: de valkerij en de sigarenindustrie in het verleden en de relicten daarvan in het heden. Zo werd het plan voor de wandelroute geboren. Op dat moment betrof het nog alleen een 'valkerij-wandelroute'.

Sigarenmakerij
Het museumbestuur trad vervolgens in overleg met Henk van Mierlo, een autoriteit op het gebied van de geschiedenis van de sigarenmakerij (hij zal binnenkort de eerste in Nederland zijn die op dat onderwerp promoveert), die bovendien zitting heeft in de Monumentencommissie. Al snel bleek dat Van Mierlo bezig was met de afronding van een 'sigarenmakerij-wandelroute'. Besloten werd de twee initiatieven te combineren tot een wandelroute waarin zowel de valkerij als de sigarenmakerij aan bod komen.

Het toenmalige college van burgemeester en wethouders zag geen financieringsmogelijkheden. In april 2010 trad het huidige college aan en het bestuur van het museum heropende de gesprekken. Met het oog op het cultuurhistorisch belang van de valkerij en de sigarenmakerij werd opnieuw naar financieringsmogelijkheden gezocht. Deze keer werden de middelen wel gevonden.

Invulling van het project
Verspreid over de wandelroute worden, op plaatsen die zich daar uit historisch oogpunt voor lenen, in eerste instantie acht, maar uiteindelijk negen beelden van valken geplaatst. Het betreft bronzen beelden van valken in de vlucht, die aangebracht worden op 'palen / stutten' van enkele meters hoog. Hoe hoog ze precies worden is nog niet vastgesteld, maar de regelgeving laat in elk geval geen beelden toe die hoger zijn dan vijf meter.

Bovendien bevat het project een zitbank met een ornament, eveneens rond het thema valkerij.

Ten slotte worden, op vijftien plaatsen op de route, tegels aangebracht in het plaveisel, waarop in brons attributen en gereedschappen uit de valkerij en sigarenmakerij worden afgebeeld.

Voorgenomen locaties
Het vergunningentraject voor de plaatsing van de valken is in gang gezet. Onder voorbehoud van vergunningverlening is op de volgende locaties de plaatsing van een valk voorzien:

* hoek Kerkhofstraat - Huisveld, in plantsoen
* hoek Dommelseweg - Vasco da Gamastraat, in plantsoen
* Dommelseweg - Florapark, in plantsoen nabij bushalte
* Markt, omgeving H. Nicolaaskerk. Hier zijn twee opties:
1. op het plein voor de pastorie, ongeveer 6 meter uit de hoek van de Eindhovenseweg en rijbaan voor de kerk
2. aan de overkant van de weg aan de rand van het Marktplein, recht tegenover de Maastrichterweg

* Peperstraat - Bakkerstraat, in het plantsoen, in het midden tussen de twee 'doorgangen'

* Weteringstraat - Leenderweg, in het plantsoen, in het midden ter hoogte van huisnummers 10 en 12

* Van Bestpark, nabij kleine speeltoestellen, aan de overkant van het pad

* Europalaan, kruising met Bakkerstraat en Wolbergstraat, op de nog aan te leggen rotonde

* Markt, ter hoogte van oude raadhuis, in het verlengde van houten bank (zijde Eindhovenseweg, niet zijde Leenderweg).

De zitbank met 'valkenornament' is voorzien aan de Oranje Nassaustraat, nabij de ingang van Carolus, enkele meters richting Eindhovenseweg.

Het wandelrouteproject is bij uitstek een project waarin de Valkenswaardse (cultuur)historie tot uiting komt. In dat opzicht biedt het een duidelijke meerwaarde voor het toeristisch-recreatief aanbod in de gemeente. Het project wordt, behalve door de gemeente, medegefinancierd door een aanzienlijk aantal externe partijen, waaronder de provincie Noord-Brabant voor bijna 50 procent.


* De Hofnar 15, 5554 DA Valkenswaard, T 040-2083444