FNV Sport

Nabestaanden kunnen ontslagvergoeding opeisen

Erfgenamen hebben niet alleen recht op de uitstaande vakantiedagen van hun overleden dierbaren. Zij kunnen ook een ontslagvergoeding opeisen. Werkgevers zijn verplicht om niet-opgenomen vakantiedagen uit te betalen aan nabestaanden. Dat besloot de kantonrechter in Heerenveen. Werkgeversorganisaties noemden de uitspraak onwenselijk en eisten direct een wettelijk verbod.

Naar nu blijkt, heeft de kantonrechter in Utrecht eerder dit jaar bepaald dat ontslagvergoedingen óók toekomen aan erfgenamen. Het gaat in deze zaak om een man die gebruik maakte van een vrijwillige vertrekregeling. De man sprak, conform het sociaal plan, een ontslagvergoeding af van 71.336 bruto. Zijn ontslag zou op 1 maart 2009 ingaan. Maar hij overleed op 28 februari om 21.00 uur, dus drie uur voordien. De nabestaanden eisten het bedrag alsnog op, maar de werkgever weigerde.

De rechter gaf de erfgenamen echter gelijk. Dat de werknemer eerder stierf, betekent niet dat de betalingsverplichting vervalt. De man had zich bereid verklaard om vrijwillig te vertrekken, met als tegenprestatie een vergoeding.

In veel gevallen zullen erfgenamen recht hebben op uitbetaling. Zonder dat ze het zelf weten.