Gemeente Harlingen


Nieuwe gratis gids wijst eigenaar de weg in monumentenzorg

Een nieuwe gratis informatiegids gaat eigenaren van rijksmonumenten wegwijs maken in de vele spelregels die gelden voor het bezitten, verbouwen, restaureren of onderhouden van een woonhuismonument. Uit onderzoek van Nationaal Restauratiefonds blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse monumenteigenaren hier grote behoefte aan heeft.

Een praktische wegwijzer
De gids is vooral een praktische wegwijzer in de monumentenwereld. Uit het onderzoek van het Restauratiefonds blijkt dat veel eigenaren niet weten wat de rechten en plichten zijn, die horen bij het bezit van een rijksmonument. De beschikbare informatie is versnipperd en moeilijk vindbaar.

Door de krachtenbundeling van Nationaal Restauratiefonds, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Belastingdienst en de Federatie Grote Monumentengemeenten kan het informatiepakket op allerlei gebieden antwoord geven.

De gids geeft antwoord op onder andere de volgende vragen:
* Welke subsidiemogelijkheden zijn er?

* Wanneer en bij wie kunnen eigenaren een laagrentende lening of hypotheek afsluiten voor restauratie en onderhoud?
* Hoe zit het met fiscale aftrekbaarheid van onderhouds- en restauratiekosten?

* Hoe werkt het vergunningstraject bij restauratie of verbouwing?

Meer informatie
De uitgave maakt onderdeel uit van een proef om eigenaren van rijksmonumenten zo volledig mogelijk te informeren. Ga voor meer informatie en het downloaden van de gids naar de website van het restauratiefonds.