TenneT


Groeiend exportpotentieel voor Nederlandse elektriciteitsmarkt


* 11-08-2011 Leveringszekerheid neemt steeds verder toe


* TenneT faciliteert ontwikkeling van de Noordwest Europese markt


* Efficiëntere inpassing van duurzame energie

De komende jaren groeit de productie van energie in Nederland. Tot 2018 wordt een uitbreiding verwacht van 14 gigawatt, een groei met ruim 50 procent ten opzichte van het huidige productievermogen. Dat blijkt uit het Rapport Monitoring Leveringszekerheid, dat elektriciteitstransporteur TenneT jaarlijks op verzoek van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie opstelt. Door dit groeiende exportpotentieel speelt Nederland een invloedrijkere rol in de ontwikkeling van de Noordwest-Europese markt.

Het Rapport Monitoring Leveringszekerheid 2010-2026, onder meer gebaseerd op gegevens van energieproducenten, geeft inzicht in de verwachte ontwikkeling van vraag en aanbod van elektriciteit. Aan aanbodzijde is te zien dat Nederland een steeds groter exportpotentieel krijgt. Na jarenlang importafhankelijk te zijn geweest, is Nederland nu op elektriciteitsgebied zelfvoorzienend en zal in de komende jaren een steeds groter exportpotentieel ontwikkelen. Dit jaar wordt 1,5 gigawatt aan nieuwe productie in gebruik genomen. Tussen 2012 en 2014 wordt nog eens 7 gigawatt gerealiseerd en tot 2018 zijn er plannen voor in totaal ruim 14 gigawatt aan nieuwe productie.

'Profiteren van gelijke prijzen'
In de ontwikkeling van de Noordwest-Europese elektriciteitsmarkt komt de gunstige positie van Nederland als vestigingsland steeds duidelijker naar voren in de investeringsplannen van producenten. TenneT breidt mede voor deze ontwikkeling het transportnet flink uit. Zo werd afgelopen jaar een verbinding naar Groot-Brittannië (BritNed) al succesvol in gebruik genomen en is er marktkoppeling geïntroduceerd. CEO Mel Kroon: "Door het investeren in een goede infrastructuur faciliteert TenneT deze ontwikkeling. Door sterke internationale koppelingen kan Nederland profiteren van meer gelijke prijzen en is efficiëntere inpassing van duurzame energie mogelijk, zoals wind en waterkracht."

Effect van 'Atomausstieg'
Eind mei 2011 heeft de Duitse regering een Atomausstieg aangekondigd. Alle 17 Duitse kerncentrales met een totale capaciteit van ruim 20 GW worden in de periode tot 2022 gesloten. Inmiddels zijn 8 kerncentrales met een totale capaciteit van ruim 8 GW definitief uit bedrijf genomen. De productie uit de kerncentrales wordt gecompenseerd door productie uit andere centrales in Duitsland en door import van elektriciteit uit omringende landen. Ook (toekomstige) productie uit Nederlandse productie-eenheden kan hiervoor worden aangewend. Het uit bedrijf nemen van de Duitse centrales kan mogelijk tot een verhoging leiden van de prijzen op de gekoppelde Europese elektriciteitsmarkten, zo wordt gesteld in het Monitorrapport.

Downloads

Rapport Monitoring Leveringszekerheid 2010-2026 (pdf 548,71 Kb)

Zie het origineel