Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Centrum Loenen aan de Vecht krijgt nieuwe impuls

Gemeente Stichtse Vecht omarmt het initiatief dat is ontwikkeld door de toenmalige gemeente Loenen, Stichting Habion, woningbouwvereniging Vecht en Omstreken, C1000 en Artica Vastgoedontwikkeling om het centrumgebied van Loenen aan de Vecht te verbeteren. Dit gebied wordt begrensd door de Rijksstraatweg in het oosten en zuiden, de Driehovenlaan in het westen en de Keizer Ottolaan in het noorden. Bij het ontwikkelen van de plannen is de mensen die er wonen en werken gevraagd aan welke voorwaarden de herontwikkeling moet voldoen wil deze in hun ogen succesvol zijn. Waar mogelijk zijn deze randvoorwaarden verwerkt in de stedenbouwkundige visie.

Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling Klaas Wiersema: "Het centrum van Loenen aan de Vecht wordt aangepakt omdat we het dorp leefbaar en aantrekkelijk willen houden voor de inwoners. Omdat de mensen die er wonen en werken centraal staan in dit plan hechten we veel belang aan hun wensen en hebben we ook gekeken naar hun behoeften in de toekomst. Bij het maken van de bouwplannen is er bijvoorbeeld rekening mee gehouden dat Loenen aan de Vecht een veel grotere vergrijzing kent dan het landelijk gemiddelde. Ook hebben we gehoor gegeven aan de wens om het verkeer op de Rijksstraatweg te verminderen, en aan de roep om een dorpscentrum met een kleinschalig, intiem en `Loenens' karakter. Alle nieuwe bebouwing krijgt de sfeer en het karakter van het oude dorp. Wanneer dit plan voltooid is, heeft Loenen aan de Vecht een intiem en levendig dorpscentrum met tal van voorzieningen waar het voor iedereen prettig wonen en winkelen is."

Wat verandert er?

Het centrum van Loenen aan de Vecht wordt doorsneden door de Rijksstraatweg. Aan de ene kant ligt het historische dorpscentrum, aan de andere kant een naoorlogs centrum met daarin onder andere een supermarkt, zorg- en gezondheidsvoorzieningen en zorgwoningen. In het nieuwe plan wordt dit centrum herontwikkeld en wordt er voor gezorgd dat de voorzieningen ook op langere termijn behouden blijven. Er komt een nieuw gezondheidscentrum met zoveel mogelijk eerstelijns voorzieningen (zoals artsen, een apotheek en fysiotherapeuten), een bibliotheek met een multifunctioneel karakter en er wordt ruimte gemaakt voor extra winkels en zorg- en gezondheidsvoorzieningen. Stichting Habion en woonzorgcentrum 't Kampje willen er een nieuw en modern woonzorgcentrum ontwikkelen, waarin ook rekening wordt gehouden met het sterk groeiende aantal ouderen van de toekomst. De supermarkt en de al aanwezige detailhandel krijgen de mogelijkheden om in te spelen op huidige en toekomstige ontwikkelingen. De uitstraling van het nieuwe centrum zal aansluiten op het karakter van het historische dorpshart. Het grote contrast dat er nu is met het oude dorp verdwijnt daardoor.

Ook functioneel worden het nieuwe centrum en het oude dorpshart beter met elkaar verbonden. Er komt een nieuwe oost-west verbinding voor langzaam verkeer parallel aan de Rijksstraatweg. Die maakt het mogelijk de bestaande openbare ruimten en pleinen met elkaar te verbinden, waardoor die elkaar kunnen versterken. Er wordt een randweg aangelegd voor doorgaand verkeer. Naar verwachting neemt de verkeersdruk op de Rijksstraatweg hierdoor aanzienlijk af. De Rijksstraatweg kan dan worden versmald, waardoor er meer ruimte komt voor groen. De Rijksstraatweg wordt daardoor een laan met allure. Het autoverkeer wordt bij de entree naar het centrum afgeleid naar twee parkeerterreinen. Op de plek waar de Rijksstraatweg aansluit op het historische dorpshart wordt een soort plein aangelegd dat het oude dorp op een logische manier verbindt met het winkelcentrum.