Ingezonden persbericht


Porfirio te zien als vroege persvoorstelling in Rialto tijdens het World Cinema Festival Amsterdam

Porfirio
Hyperrealisme uit Colombia

De gestileerde Colombiaanse film Porfirio is gebaseerd op een opmerkelijk nieuwsfeit: in 2005 kaapte een verlamde Colombiaan uit wraak een vliegtuig naar Bogotá. Porfirio volgt met tederheid en humor de dagelijkse worsteling die aan zijn wanhoopsdaad voorafging. De echte kaper van destijds speelt zichzelf. Zo verkent dit hyperrealistische speelfilmdebuut nieuwe paden in het mengen van fictie en non-fictie. Vanaf 29 september te zien in Rialto (Amsterdam), Filmhuis Den Haag, Plaza Futura, (Eindhoven). Voorpremières op 11, 17 en 18 augustus tijdens het World Cinema Festival in Amsterdam in Rialto (tevens vroege persvoorstelling, regisseur aanwezig van 16-21 augustus). Porfirio wordt uitgebracht door EYE Film Instituut Nederland.

Porfirio is een genuanceerde, strak gefilmde karakterstudie van een eenvoudige man die in opstand komt tegen de autoriteiten. In een afgezonderd stadje aan de Amazone verkoopt Porfirio Ramirez belminuten om in zijn inkomen te voorzien. Door een politiekogel is hij verlamd geraakt en aan bed en rolstoel gekluisterd. Zelfs voor de kleinste handelingen heeft hij hulp nodig. Maar lichaam en geest verzetten zich halsstarrig tegen het hem aangedane onrecht. Gevoelens van wraak en verlangens stapelen zich op en leiden tot een wanhoopsdaad. Die daad zelf krijgen we niet te zien, wel de voorbereidingen en de routines van de verlamde man. De minutieuze vastlegging van de dagelijkse handelingen in gestileerde beelden verraadt duidelijk de documentaire ervaring van regisseur Alejandro Landes, die hiermee zijn eerste fictiefilm maakt. Porfirio werd geselecteerd voor het Quinzaine-programma op het Filmfestival van Cannes.

Het verhaal achter de 'luchtpiraat'
Porfirio is gebaseerd op een opmerkelijk nieuwsfeit. De hoofdrol wordt gespeeld door de echte kaper, tijdens het uitzitten van zijn huisarrest. Op 12 september 2005 probeerde Porfirio Ramirez Aldana met twee granaten verborgen in een luier op zijn lichaam, een vlucht te kapen op een binnenlandse vlucht naar Bogotá. Porfirio was ooit een redelijk vermogende cocaboer en pompstationhouder die buiten zijn schuld door een politiekogel verlamd is geraakt. Murw van eenzaamheid en van de desinteresse en bureaucratie die hij ondervond in zijn pogingen zijn recht te halen, kwam hij - veertien jaar na zijn verlamming - tot zijn wanhoopsdaad, waarbij hij dreigde om een vliegtuig op te blazen als hij niet eindelijk smartengeld zou krijgen. De autoriteiten leidden hem om de tuin en hij werd veroordeeld voor zijn daad. Regisseur Alejandro Landes was benieuwd naar het ware verhaal achter de nieuwskop 'Verlamde man in luiers kaapt vliegtuig naar Bogotá' en werkte vervolgens ruim vijf jaar aan de totstandkoming van de film. Hij bezocht deze veroordeelde 'luchtpiraat', ging bij hem in de buurt wonen om zich optimaal te verdiepen in de achtergronden van de gebeurtenis en besloot uiteindelijk de echte Porfirio te vragen zichzelf te spelen. Ook Porfirio's jongste zoon maakt deel uit van de niet-professionele cast. Zo verkent dit hyperrealistische speelfilmdebuut nieuwe paden in het mengen van fictie en non-fictie. Landes kiest er niet voor om die geruchtmakende gebeurtenis zelf te laten zien, maar schetst op een zeer precieze, humoristische en tedere wijze het dagelijkse leven van het hoofdpersonage en de langzame opbouw naar zijn daad. Dit drama ontvouwt zich dan ook niet met behulp van dramatische middelen, maar in uitgekiende, symmetrische shots.

CV regisseur Alejandro Landes
Alejandro Landes, geboren te São Paulo uit een Colombiaanse moeder en Ecuadoraanse vader, is een nieuw talent binnen de Latijns-Amerikaanse cinema. Landes werkte als journalist voor hij in 2005 begon aan de documentaire Cocalero (2007). De regisseur volgt in die film Antonio Morales in wat uiteindelijk de aanloop betekende naar diens verkiezing tot de eerste inheemse president van Bolivia. De filmmaker kreeg vrijwel onbeperkte toegang tot de controversiële en voormalige cocalero (cocaboer) Morales. Zowel de sociale geëngageerdheid van de maker als zijn documentaire-achtergrond zijn terug te zien in zijn speelfilmdebuut Porfirio.

Regisseur Alejandro Landes is van 16-21 augustus aanwezig op het World Cinema Festival in Amsterdam en is beschikbaar voor interviews op 16 augustus vanaf 15.00u en op 19 augustus de gehele dag.

Porfirio (Colombia/Spanje/Argentinië/Uruguay/Frankrijk, 2011) 35mm -kleur - 101'
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Regie en scenario Alejandro Landes
Producenten Francisco Aljure, Alejandro Landes
Camera Thimios Bakatakis
Art-direction Daniela Schneider
Geluid Lena Esquenazi
Montage Eliane D. Katz
Met Porfirio Ramirez Aldana, Jarlinsson Ramirez Reinoso, Yor Jasbleidy Santos Torres

Uitbreng EYE Film Instituut Nederland

Meer informatie (

Ingezonden persbericht