Iraans zomerprogramma tijdens World Cinema Amsterdam


Amsterdam, 20110803 -- Van 10 tot en met 21 augustus vindt de 2e editie van World Cinema Amsterdam plaats. Met maar liefst 23 Nederlandse premières van onafhankelijke films uit Azie, Afrika en Latijns Amerika. In samenwerking met het Iraans Filmfestival wordt er ook een bijzonder Iraans programma samengesteld.

Exclusief nagesprek met Gouden Beerwinnaar Ashgar Farhadi

Zo organiseren World Cinema Amsterdam en het Iraans Filmfestival op donderdag 11 augustus een speciale première rond het aangrijpende ‘A Separation’. Deze film van de Iraanse regisseur Ashgar Farhadi (‘About Elly’) was de eerste Iraanse film ooit die een Gouden Beer won op het filmfestival in Berlijn.

In ‘A Separation’ (Jodaeiye Nader az Simin) schetst Farhadi een meeslepend echtscheidingsdrama dat ons op subtiele wijze confronteert met de complexe verhoudingen in de Iraanse maatschappij. De film is, net als ‘About Elly’, gesitueerd in de moderne Iraanse middenklasse en toont de worstelingen tussen verschillende sociale klassen, en tussen man en vrouw.

Op 11 augustus wordt de premiere van ‘A Separation’ geheel in Iraanse stijl geopend door Parwin Mirrahimy van het Iraans Filmfestival. Na de film houdt Sahand Sahebdiavni een exclusief nagesprek met de bekroonde regisseur Ashgar Farhadi, gevolgd door een live optreden van Shervin Najafian (bekend van de film ‘Nobody knows about Persian Cats’).

Taboedoorbrekend Iraans drama over vrouwenliefde

In ‘Circumstance’ geeft de Amerikaans-Iraanse regisseuse Maryam Keshavarz ons een unieke inkijk in de ondergrondse subculturen in Iran, en maakt de ontluikende seksualiteit tussen twee middelbare scholieres tot hoofdthema van haar film.

‘Circumstance’ (Sharayet) is het speelfilmdebuut van Maryam Keshavarz, die vanwege het controversiële karakter gedwongen was de film in Libanon op te nemen. ‘Circumstance’ vertelt het verhaal van twee Iraanse tienermeisjes, Atafeh en Shireen, die samen de grenzen van de regels in de Iraanse maatschappij opzoeken: ze gaan uit in de ondergrondse clubscene van Teheran, dromen van een zorgeloos bestaan in het rijke Dubai en ontdekken de seksuele aantrekkingskracht die tussen hen heerst.

Op vrijdag 19 augustus kan je de openluchtvoorstelling van ‘Circumstance’ meemaken tijdens het World Cinema Amsterdam Open Air programma op het Marie Heinekenplein.

Ook Maryam Keshavarz zal hierbij persoonlijk aanwezig zijn.

In samenwerking met het Iraans Filmfestival vindt daarna het Persian Midsummer Dance plaats in Rialto, waar DJ Ishtar een exotische mix van westerse en oosterse beats ten gehore brengt.

World Cinema Amsterdam

Na een succesvolle eerste editie met ruim 6.100 bezoekers vindt World Cinema Amsterdam, een initiatief van Rialto, dit jaar voor de tweede keer plaats. Het festival vertoont meer dan veertig onafhankelijke films uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië, en tevens zullen filmregisseurs uit de hele wereld aanwezig zijn.

Daarnaast wordt van 17 tot en met 20 augustus het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp omgetoverd tot een openluchtbioscoop. Vier avonden lang zijn hier vier nieuwe films te zien. Vanaf 19.00 uur wordt het publiek opgewarmd met muziek en met zonsondergang, rond 21.30 uur, gaat de film van start. Toegang is gratis.

Voor meer informatie: www.worldcinemaamsterdam.nl

YouTube: http://www.youtube.com/user/WorldCinemaAmsterdam

Twitter: @WorldCinemaAms/ #wca2011

Facebook: www.facebook.com/worldcinemaamsterdam