Gemeente Twenterand


Ervaringen Twenterand betrekken bij dialoog megastallen

Wethouder Roel Koster van de gemeente Twenterand brengt aanstaande vrijdag een bezoek aan Hans Alders, om daar een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie over intensieve veehouderij. Koster hecht er belang aan om het Twenterands standpunt in dat gesprek stevig naar voren te brengen: "De gemeenten die ervaringen hebben met de discussie over megastallen moeten veel meer betrokken worden bij deze maatschappelijke dialoog. Daar hebben wij uitdrukkelijk om gevraagd en daar wordt met dit gesprek nu gehoor aan gegeven."

Samen met een aantal collegabestuurders praat wethouder Koster vrijdag met Hans Alders. Alders is door staatssecretaris Bleker aangesteld om de maatschappelijk discussie over de intensieve veehouderij te leiden. In september stuurt Alders zijn bevindingen naar de Tweede Kamer. Bevindingen die worden gebruikt voor de kabinetsvisie op de megastallen. Deze visie wordt in oktober of november 2011 aan de Tweede Kamer gestuurd.

Geen grootschalige intensieve veehouderij in Twenterand

In een eerder stadium hebben gemeenten al signalen afgegeven waar het kabinet rekening mee moet houden bij het opstellen van haar visie op de intensieve veehouderij. Koster daarover: "In Twenterand voeren we die discussie al een aantal jaar en is er natuurlijk bezorgdheid over de komst van eventuele grootschalige intensieve veehouderijen." Ook zijn ongeruste burgers, o.a. uit Twenterand, al op bezoek geweest bij Alders om hem te overtuigen dat een nieuwe maatschappelijke discussie niet nodig is, omdat deze al jaren aan de gang is. Deze mensen hebben hem laten weten voor de boeren en tegen de megastallen te kiezen. Een standpunt dat past in de nieuwe beleidsvisie op de Landbouwontwikkelingsgebieden van de gemeente Twenterand: "Ook wij komen daarin op voor de eigen boeren uit onze gemeente, die wel de ruimte moeten hebben om te groeien. We sluiten in onze visie de komst van grootschalige intensieve veehouderijbedrijven echter uit. En dat gaan we de heer Alders aanstaande vrijdag nog maar eens duidelijk maken," aldus een strijdbare Koster.