Gemeente Bergen op Zoom


Gemeenteraad praat opnieuw over realisatie Schelde Veste

Het ontwikkelplan Schelde Veste is in juni van dit jaar vastgesteld door het college. Het is er op gericht om het gebied gelegen tussen de binnenstad van Bergen op Zoom en de Binnenschelde, gefaseerd te (her)ontwikkelen.

De raad buigt zich binnenkort over het plan en beslist of zij zich kan vinden in de voorgestelde bebouwing/inrichting van het gebied in samenhang met de bijbehorende kosten.

Aan het plan Schelde Veste is door de gemeente zeer zorgvuldig en intensief gewerkt. Het volgt op het Plan Bergse Haven, dat door de economische crisis en vertraging op de woningmarkt niet op de zelfde wijze kon worden voortgezet.

Leren van het verleden

Het Plan Bergse Haven is onderwerp geweest van onderzoek. De gemeente wilde graag weten wat ze anders, beter kon doen. Er is geleerd van de uitkomsten. Onder meer dat zulke complexe projecten gefaseerd moeten worden aangepakt, om financiële risico's zoveel mogelijk te spreiden. En het inschatten van toekomstige risico's was een verbeterpunt. Het plan dat er nu ligt, houdt daar rekening mee.

Verder is uit de onderzoeken ook gebleken dat er veel behoefte is aan uitleg over de keuzes die in zo'n proces worden gemaakt en alles wat daar bij hoort. Er is dan ook afgesproken nog nadrukkelijker alle informatie te delen, tenzij het de gemeente kan schaden. Tenslotte: er is zorgvuldig gekeken naar de verbinding met andere (woningbouw)projecten.

Het zijn onzekere tijden. De economische crisis is nog in volle gang. toekomstige risico's zijn zo reëel mogelijk ingeschat, op basis van in Nederland gebruikte modellen. Wel onderbouwd dus, maar niet gegarandeerd. Dat kan helaas ook niet: de toekomst valt namelijk niet te voorspellen en zeker nu niet. Het is nu aan de raad om te beslissen of zij ook vindt dat het plan voldoende onderbouwd is en dus verder kan.

Inhoud

Naar aanleiding van het verzoek van het presidium is het ontwikkelplan Schelde Veste in twee delen aan de raad ter besluitvorming aangeboden. Tijdens de raadsvergadering van juni dit jaar heeft de raad al een besluit genomen om

EUR 9.50.000,= aan krediet toe te kennen om de voorbereiding/uitvoering van het plan op dit moment niet te vertragen. Ook heeft de raad in deze vergadering besloten om de nieuwe brandweerkazerne op een plek in de Geertruidapolder te gaan bouwen. De bouw van de brandweerkazerne heeft gevolgen voor het Facilitair Bedrijf / ROC. Zij zullen hun activiteiten op een andere locatie moeten gaan uitvoeren. Welke locatie dat zal zijn, is nog niet bekend. Hier worden op dit moment gesprekken over gevoerd.

Inhoudelijk is het voorstel ten opzichte van het voorstel in juni aangepast op de volgende punten:

De besluiten die de raad al heeft genomen, zijn er nu - logisch - uitgehaald; daarover hoeft de raad immers niet meer te besluiten In het raadsvoorstel is nu nadrukkelijk de voorkeur uitgesproken voor het realiseren van leisure (vrijetijdsbesteding zoals bioscoopbezoek, evenementbezoek) in het gebied Kijk in de Pot Zuid In het raadsvoorstel is nu nadrukkelijk de voorkeur uitgesproken voor een invulling van het plandeel de Waterschans dat is afgestemd op de cultuurhistorische waarden met recreatieve bestemming. In het raadsvoorstel verzoekt het college de raad om het geven van de opdracht om voor het gebied Kijk in de Pot Zuid en de Waterschans een go/no go voorstel voor te leggen.

Het ontwikkelplan Schelde Veste is te vinden op het Raadsinformatie Systeem.