Gemeente Hardenberg

Windesheim en gemeente geven samenwerking in Hardenberg op andere manier vorm

04 augustus 2011

De gemeente Hardenberg en Christelijke Hogeschool Windesheim gaan de huidige samenwerking in Hardenberg vanaf 1 augustus op een andere manier vormgeven. Het fysieke hbo-centrum in het LOC Hardenberg verdwijnt.

Tussen 2007 en 2009 heeft het hbo-centrum van Windesheim in het LOC Hardenberg gestalte gekregen. De gemeente Hardenberg en Windesheim hebben dit centrum samen bekostigd. Ondernemers bleken zeer positief te staan tegenover de aanwezigheid van Windesheim in Hardenberg en in januari 2010 leken er voldoende kansen te liggen voor het hbo-centrum om vanaf 2012 financieel op eigen benen te kunnen staan. Daarom hebben beide partijen in het kader van een doorontwikkeling opnieuw geïnvesteerd in het hbo-centrum.

Resultaten
Vanuit het hbo-centrum is verder geïnvesteerd in de groei van de deelname aan het hboonderwijs door inwoners van de gemeente Hardenberg. De instroom van studenten uit de gemeente Hardenberg in het dagonderwijs is sinds 2008 dan ook met 20% toegenomen.

Daarnaast participeerde het hbo-centrum in een project dat was gericht op het binden van meer en beter opgeleide werknemers, het vasthouden van jongeren in de regio en het blijven betrekken van ouderen in het arbeidsproces. Dit project is inmiddels afgerond. Verder heeft het hbo-centrum ingezet op het inspelen op de behoefte aan scholing bij bedrijven en instellingen. Dit is een belangrijke inkomstenbron voor het hbo-centrum, de belangstelling hiervoor valt echter tegen, ook vanwege de situatie op de arbeidsmarkt.

Samenwerking op een andere manier voortzetten
Ondanks dat er sprake is van groei en er goede contacten met het lokale bedrijfsleven zijn opgebouwd, hebben de gemeente Hardenberg en Windesheim samen geconcludeerd dat het hbo-centrum financieel in deze vorm niet op eigen benen kan staan. Wel kan Windesheim in Hardenberg een belangrijke rol blijven spelen en zal er in de toekomst meer behoefte zijn aan hbo geschoold personeel in Hardenberg. Daarom hebben de gemeente Hardenberg en Windesheim besloten de samenwerking op een andere manier voort te zetten.

Hbo-centrum wordt opgeheven
De succesvolle Hardenberglezing die jaarlijks door Windesheim, de gemeente Hardenberg en regionale bedrijven/instellingen wordt georganiseerd, wordt voortgezet. Dit geldt ook voor de stagemarkt die rond deze lezing gehouden wordt.

Windesheim blijft vanuit het Windesheim Informatie Centrum in Zwolle aanspreekpunt voor Hardenbergse bedrijven en instellingen voor alle vragen over opleiding, scholing en stage. Ook de contacten tussen het voortgezet onderwijs en de ROC's in Hardenberg en Windesheim worden voortgezet. Bovendien komen het college van B&W en het college van bestuur van Windesheim regelmatig bij elkaar voor overleg en om zaken op de agenda te houden. Ook werkgevers en andere betrokkenen kunnen aan het overleg deelnemen. De werkzaamheden vinden echter niet langer fysiek vanuit het hbo-centrum in het LOC Hardenberg plaats. Dit hbo-centrum wordt per 1 augustus 2011 dan ook opgeheven.