Gemeente Lingewaard


Laotianen gehuisvest in Lingewaard

Enige tijd geleden heeft u al in Het GemeenteNieuws of de krant kunnen lezen dat Lingewaard 33 uitgenodigde vluchtelingen uit Laos opneemt.

Wie zijn de vluchtelingen die naar Lingewaard zijn gekomen? Sinds eind juni/begin juli 2011 wonen er drie gezinnen in Gendt en twee gezinnen in Doornenburg. Begin augustus komen er nog drie gezinnen naar Haalderen, waarmee de hele groep van 33 personen een woning heeft gekregen in Lingewaard.
De Laotianen behoren tot de Hmong en komen oorspronkelijk uit de bergstreken van Laos, Vietnam, Thai-land en Cambodja. Ongeveer 50.000 Hmong leven in Thailand in vluchtelingenkampen. Zij zijn in de jaren zestig door de Verenigde Staten van Amerika betrokken bij de Vietnam oorlog. In Laos kwam echter kort daarna een communistische regering aan de macht. Deze nieuwe regering had grote bezwaren tegen de banden van de Laotianen met de Amerikanen. De Laotianen werden en worden letterlijk opgejaagd en
kwamen in vluchtelingenkampen terecht. Tijdens hun verblijf in de vluchtelingenkampen hebben zij geen beroep kunnen doen op onderwijs en gezondheidszorg.

De vluchtelingen uit Laos kunnen niet terug naar Laos en zij kunnen ook niet gehuisvest worden in
Thailand. Daarom zijn zij uitgenodigd om naar Nederland te komen. Zij komen niet naar Nederland om
economische reden, maar om een veilig bestaan te hebben voor zichzelf en hun kinderen.
De Hmong staan bekend als leergierig en initiatiefrijk. Zij hebben aangegeven graag te willen werken.
Het eerste doel is dat zij Nederlands gaan leren. Hier starten zij mee vanaf eind augustus. De jonge kinderen die nog naar de basisschool gaan, hebben in Gendt al twee weken meegedaan aan de lessen op de Tichelaar.

Woningtoewijzing
Iedere gemeente in Nederland krijgt jaarlijks door de regering de plicht opgelegd om een aantal erkende vluchtelingen onderdak te bieden. Voor Lingewaard betekent dat ieder jaar tussen de 25 en 30 mensen. Woningtoewijzing aan vluchtelingen wordt altijd bepaald door de beschikbaarheid van woningen op dat mo-ment. Dit is ook de afgelopen jaren het geval geweest. Zo hebben in de afgelopen jaren ongeveer 135 vluch-telingen vooral in Huissen (bijna 50 %), Gendt (25 %) en Bemmel (10 %) een woning gekregen. De overige 16 % is verdeeld over de kleinere kernen, zoals Angeren, Doornenburg en Haalderen. De beschikbaarheid van woningen in april en mei 2011 heeft ertoe geleid dat de uitgenodigde vluchtelingen
woningen hebben gekregen in Gendt, Doornenburg en Haalderen. De vluchtelingen zijn familie van elkaar, daarom is besloten dat zij in een aantal gevallen in hetzelfde dorp een woning krijgen.

Woninginrichting
De Laotianen hebben natuurlijk ook spullen nodig om hun woning in te richten. Hiervoor ontvangen zij een lening die zij - net als ieder ander - terug moeten betalen. Daarnaast hebben veel gastvrije inwoners van Lingewaard meubels en andere spullen, zoals serviesgoed en kinderspeelgoed aangeboden. De Laotianen hebben laten weten dat zij heel erg blij zijn met hun eigen woning en met alle spullen en hulp die zij krijgen.

Integratie
Alle gezinnen worden begeleid door Lingewaardse vrijwilligers van Vluchtelingenwerk. Op dit moment moet er nog veel worden geregeld met behulp van een tolk. Maar vooral ook in het contact met mensen uit hun omgeving, leren zij het best en snelst de taal. Een simpel praatje bijvoorbeeld over de tuin of de woonomge-ving is voor hen dan ook heel waardevol. De verwachting is dat vooral de jongere mensen de taal redelijk snel kunnen leren, waardoor de communicatie steeds makkelijker wordt.

Via het GemeenteNieuws en de website van de gemeente Lingewaard houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de uitgenodigde vluchtelingen.