Ingezonden persbericht

Texelse fotograaf Pieter de Vries verheft waddennatuur tot kunst

Den Burg - 1 augustus 2011. Geulen die zich in het slik vormen als dode bomen, uitzonderlijk weergegeven scheepswrakken of vervallen vuurtorens. Als kijker besef je: hier zijn nog dagelijks de oerkrachten bezig. Een serie bijzondere Waddenfoto's van de Texelse fotograaf Pieter de Vries is van 6 tot en met 15 augustus te zien in de Belgische badplaats Knokke-Heist. De artistieke impressies van het Waddengebied worden daar geëxposeerd op de internationale kunst- en antiekbeurs Art Nocturne Knocke.

De meest mooie vormen, structuren en kleuren laten zich bij laag water zien en zijn van 500-1500 meter hoogte vastgelegd. Mede door hun grote formaat (120x90 cm) zijn de luchtfoto's ware kunstwerken. Ze tonen het Waddengebied in zijn volle kleuren- en vormenpracht, waarvan zelfs de meest ervaren wadloper geen weet heeft. De kunstfoto's worden nu voor het eerst in het buitenland geëxposeerd.

Eb en vloed
Pieter de Vries (geboren 1950) woont en werkt op Texel. Een aantal jaren geleden begon hij met luchtfotografie van dit grootste getijdengebied ter wereld, in juni uitgeroepen tot Werelderfgoed. Als De Vries opstijgt met het vliegtuig weet hij niet wat hij zal maken. Het wad laat zich iedere keer weer anders zien. Een foto kan nooit overgemaakt worden, omdat onder invloed van eb en vloed steeds de vormen van geulen en zandbanken veranderen. Ook het opvallende licht heeft grote invloed op de kleurweergave. Het is dan ook snel reageren als hij met een snelheid van 160 km/uur over het wad dwaalt...

Kunstbeurs
Van zijn collectie foto's heeft De Vries er nu twintig op formaat 120x90 cm laten afdrukken en gemonteerd op dibont (dunne aluminium platen). Ook is een aantal opnamen opgenomen in twee fraaie Waddenkalenders.
Art Nocturne Knocke, de enige zomerkunstbeurs van Europa, is de eerste kunstbeurs waar deze bijzondere kunstfoto's te zien en te koop zijn. De beurs is open van 6 t/m 15 augustus 2011 van 16:00 tot 21:00 uur. De werken zijn te zien in de stands van Jan Roelofs Antiqairs & Contemporary Art uit Maastricht. Deze bevinden zich in het Cultureel Centrum Scharpoord en Hotel La Réserve. Voor meer informatie zie www.artnocturneknocke.be.



Ingezonden persbericht