Raad van State


maandag 1 augustus 2011
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Rotterdam van het bestemmingsplan 'Schiezone'. Het plan heeft betrekking op een gebied van ongeveer 140 hectare tussen het veenweidegebied in Midden-Delfland, andere natuur- en recreatiegebieden (Groenblauwe Slinger), Rotterdam-Overschie en de A13. Het plan legt grotendeels de bestaande situatie in het gebied vast, maar maakt ook de aanleg van 50 hectare aan natuur- en recreatiegebied mogelijk. In het kader van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam is overeengekomen dat naast de versterking van de haven van Rotterdam en de aanleg van de Tweede Maasvlakte ook geïnvesteerd wordt in aanleg van natuurgebied. Afgesproken is dat in totaal 750 hectare aan nieuw natuur- en recreatiegebied in de regio Rijnmond zal worden aangelegd. De 50 hectare natuurgebied die in dit plan is opgenomen, maakt daar deel van uit. De Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Noordrand Rotterdam, enkele bedrijven en twee inwoners uit Rotterdam verzetten zich tegen het plan en komen daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een bedrijf aan de Delftweg is het niet eens met de rooilijn die in het plan is opgenomen. Daardoor wordt de ruimte voor bebouwing op het perceel beperkt en kan er bijna niet worden uitgebreid, aldus het bedrijf. Een bedrijf in olie-, gas en petrochemische industrie dat ook aan de Delftweg is gevestigd, heeft bezwaren tegen de bebouwingsvoorschriften. Die zouden te beperkend zijn in vergelijking met het vorige bestemmingsplan. Dat bezwaar wordt ook aangevoerd door de eigenaren van een bungalow aan de Delftweg. De vereniging voert aan dat van de 50 hectare nieuw aan te leggen natuur op dit moment 35 hectare door agrariërs wordt beheerd, waardoor het aantal weidevogels in het gebied is toegenomen, aldus de vereniging. De vereniging vreest dat de weidevogels door de aanleg van nieuwe natuur worden bedreigd. Bovendien is de vereniging bang voor hinder van de recreatieactiviteiten die in het gebied zijn toegestaan. (zaaknummer 201004443/1)

11.30 uur

Zitting over de uitwerking van het bestemmingsplan 'Verlengde Houtrakgracht, Kop Amaliapark Parkwijk' dat het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft vastgesteld. Het plan maakt een aantal ontwikkelingen mogelijk in de wijk Parkwijk in Leidsche Rijn. Het gaat om de bouw van woningen en een kinderopvang bij Kop Amaliapark en de bouw van een islamitisch centrum, een jongerenaccomodatie, een gymzaal en woningen aan de Verlengde Houtrakgracht. Beide locaties liggen dichtbij het winkelcentrum Parkwijk. Een aantal omwonenden verzet zich tegen het plan en in het bijzonder tegen het islamitisch centrum. Zij vinden dat het gemeentebestuur zich niet aan de regels van het bestemmingsplan heeft gehouden bij de vaststelling van dit uitwerkingsplan. Ook vrezen zij een tekort aan parkeerplaatsen. Ten slotte zou het plan leiden tot geluidsoverlast en een verslechtering van de luchtkwaliteit. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201105398/2)

13.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen heeft verleend voor de bouw van 49 woningen aan de Putstraat, De Pullestraat en Fort Sanderbout in Sittard. Omdat het bestemmingsplan de woningbouw niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het plan verleend. Twee omwonenden vrezen een aantasting van hun uitzicht en privacy door de nieuwbouw. Daarom dienden zij een bezwaarschrift in bij het gemeentebestuur. Volgens hen schoot de vrijstelling te kort, omdat het bouwplan ook op enkele andere punten in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. Die punten zouden niet 'gedekt' worden door de vrijstelling, aldus de omwonenden. Het gemeentebestuur breidde daarom de vrijstelling uit. De rechtbank in Maastricht oordeelde in december 2010 in twee afzonderlijke uitspraken dat het gemeentebestuur dat niet op deze manier mocht doen. Het gemeentebestuur had daarbij de belangen van omwonenden moeten afwegen en dat is niet gebeurd, aldus de rechtbank. Daar bestond naar het oordeel van de rechtbank te meer aanleiding voor omdat met de uitbreiding van de vrijstelling gebouwd kan worden op plaatsen waar dat op grond van het bestemmingsplan niet mogelijk is. De rechtbank droeg het gemeentebestuur op een nieuwe beslissing te nemen. In februari 2011 heeft het gemeentebestuur opnieuw ingestemd met het bouwplan. De omwonenden zijn het daar niet mee eens en komen tegen dat nieuwe besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij komen ook in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, omdat zij op een aantal andere punten in het ongelijk zijn gesteld. (zaaknummers 201101539/1 en 201101795/1)

13.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Eindhoven van het bestemmingsplan 'I Welschap A'. Het plan heeft betrekking op Eindhoven Airport en maakt de uitbreiding van de bestaande terminal mogelijk. Op de terminal zal een hotel worden gebouwd dat ruimte biedt aan meer dan 140 kamers. Een bedrijf uit Almelo is het niet eens met het plan en is daarom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf heeft een vergunning om een hotel te bouwen op een bedrijventerrein in de buurt van het vliegveld. Volgens het bedrijf was toegezegd dat er de komende vijf jaar in de directe omgeving geen andere, nieuwe hotels zouden worden gebouwd. Verder betwijfelt het bedrijf de levensvatbaarheid voor hotels in de omgeving als op het vliegveld nog een nieuw hotel wordt gebouwd. Ten slotte zou het hotel op het vliegveld te dicht bij zware bedrijvigheid worden gebouwd, zodat voor de hotelgasten geen prettig verblijf kan worden gegarandeerd. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn beroep, verzoekt het bedrijf de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201105047/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Heeze-Leende van het bestemmingsplan 'Merlebosschool'. Het plan maakt de verplaatsing van de Merlebosschool mogelijk. De school is nu gevestigd aan de Spinner 6 in Heeze en zal worden verplaatst naar het Educatief Centrum aan de Spinner 2. De oude locatie van de school zal deel gaan uitmaken van het park 'De Groene Spinner'. Twee omwonenden zijn het niet eens met de verplaatsing van de basisschool. De school komt voor hun woning te liggen waardoor hun uitzicht wordt beperkt, zo vrezen zij. Ook zijn zij bang voor geluidsoverlast van de technische installaties op het dak van de school. Bovendien ontstaat er parkeer- en verkeersoverlast door ouders die hun kinderen halen en brengen van school, aldus de omwonenden. Daarom zijn zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201105314/2)