Ingezonden persbericht


Projekt 072 geeft gas

ALKMAAR - Terwijl met het afblazen van Yxie en het terugdraaien van de verbouwing van De Vest het Alkmaarse culturele bolwerk met een donderend geraas ineen is gestort, gaat Projekt 072 aan de Koelmalaan onverstoorbaar op weg naar een nieuw seizoen. Dit weekeinde heeft een leger vrijwilligers de schouders er onder gezet om ervoor te zorgen dat op 2 september, de avond van Kunst tot de Nacht het enorme bouwwerk bedrijfsklaar is.

Projekt 072 heeft de ambitie het vacuüm te vullen dat is achtergelaten door het verdampen van de culturele impulsen in de stad. Geheel op eigen kracht wordt het pand aan de Koelmalaan verbouwd tot een volwaardig cultureel centrum, waarin theater, muziek en beeldende kunst samenkomen tot een broedplaats van avontuurlijke kunst.

Het theater gaat plaats bieden aan zo'n 350 plaatsen, voor kleine en bijzondere producties, in muziekcafé begint elke donderdagavond het weekeinde met een gevarieerd aanbod aan stijlen, van blues, tot rock, van singer/songwriter tot jazz. De exposities worden geacht opmerkelijk en tegendraads te zijn, zoals nu in de samenwerking met het Kunstenaars Centrum Bergen. En dan is er de enorme hal, die geschikt is voor evenementen als kofferbakmarkten, wijkactiviteiten en grote bedrijfsfeesten.

Projekt 072 is een broedplaats, maar wordt het onderdak voor liefhebbers van niet alleen kunst, maar misschien wel van het leven, het kloppend hart van een stad waar, zoals projectleider Ben Kamp zegt: ,,Toch meer moet kunnen gebeuren dan de Kaasmarkt en het voetbal.'' Op 2 september moet het klaar zijn, maar er dient nog een vracht werk verricht te worden. Al maandenlang is een legertje vrijwilligers op de been om het gebouw publieksvriendelijk te maken, zodat, zoals Kamp zegt: 'Alle drempels om bij ons binnen te komen worden weggenomen.' Met een groep genodigden wordt vrijdag 2 september het nieuwe seizoen ingeluid middels een 'decadent diner', een hoogwaardig etentje voor avontuurlijke geesten. Eric Vloeimans (nu deel uitmakend van het gezelschap van Kiteman) komt trompet spelen, begeleid door de plaatselijke Burn Brigade. Verder zijn er die avond theatrale activiteiten en wordt er belangrijke informatie verstrekt aan ondernemers die nieuwe markten willen ontdekken. ,,In deze tijd van grote onzekerheid, zijn alle nieuwe ideeën welkom, lijkt mij,'' zegt Kamp. Het komende seizoen staat al voor deel in de steigers. Met als bijzondere gebeurtenis een concert van de Alessi (Oh Lori) Brothers uit New York op 30 oktober. Zo ver is het nog niet. Er moet nog veel werk verzet worden voor 2 september, maar naarmate de deadline met rasse schreden nadert, gaat het tempo aan de Koelmalaan ook omhoog. ,,Nu Alkmaar cultureel onthoofd is, liggen de kansen voor het oprapen'', zegt Kamp optimistisch. ,,Maar dan moeten we wel waarmaken wat we beloven en daar gaan we ons nu op richten.''


---- --