MKB Nederland hekelt plannen CBP

'Boete voor opsporing winkeldief volstrekt niet in verhouding'

HILVERSUM - MKB Nederland is niet blij met de plannen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) om winkeliers te beboeten die foto's of filmpjes online plaatsen van dieven of overvallers. De voorgestelde boete van 25000 euro 'staat in geen verhouding' en is 'volstrekt overbodig'. Dat stelt secretaris Els Prins van MKB Nederland vanavond in het televisieprogramma EenVandaag.

Het MKB reageert op een interview dat Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CBP, gaf aan het AD. Hierin stelt hij dat winkeliers die foto's of filmpjes publiceren van een vermeende dief, daarmee diens privacy schenden en hard gestraft moeten worden. Als boete noemt hij een bedrag van 25000 euro. In EenVandaag zegt hij over die boetes: "Ik hoop dat ze zo afschrikwekkend zijn dat mensen het niet doen".

Geen verhouding

Het MKB vindt het bedrag echter absurd hoog. "Als u weet hoeveel een ondernemer door zijn handen moet laten gaan voordat hij 25000 euro overhoudt, dan is dat volstrekt niet in verhouding tot het plaatsen van een foto van een overvaller die notabene ook al geld van hem gestolen heeft," aldus een verbouwereerde Prins in EenVandaag.

Bedreigd

"Als je begint met ondernemers die al zoveel ellende achter de rug hebben zo'n zware boete op te leggen, dan begin je aan de verkeerde kant". Volgens de MKB Nederland-secretaris schuilen er achter een internetopsporing of een foto op een winkeliersraam vaak trieste verhalen. "Zo'n ondernemer is niet één keer bestolen, niet twee keer, maar veel vaker, vaak ook nog eens een keer in elkaar geslagen, bedreigd, en dan is dit echt een wanhoopspoging".

Politie

Op de vraag of het CBP vanuit het perspectief van de winkeliers misschien aan de kant van overvallers gaat staan, reageert Kohnstamm fel. "Totale onzin, ik vind dat de politie en justitie dan harder, sneller en beter moeten optreden. Maar we moeten niet, doordat het daar misschien niet goed gaat, plotseling zeggen dat eigenrichting mag."


___________________________________________________________________________________________________________________
Noot voor redacties


NOOT VOOR DE REDACTIE,