Ingezonden persbericht


TEAM DE LAGE LANDEN GESTART IN CLIPPER ROUND THE WORLD RACE 2011

Southampton/Engeland, 1 augustus 2011

----------
Zondagmiddag 31 juli 2011 ging De Lage Landen, de enige Nederlandse boot, van start in de 12-maanden durende Clipper Round the World Race. Toegejuicht door duizenden toeschouwers en persoonlijk afgeduwd door zeillegende Sir Robin Knox-Johnson, verliet de achttienkoppige bemanning de veilige haven van Southampton. De vloot van tien 68-voet jachten begon om 16.30 uur lokale tijd aan de 40.000 avontuurlijke nautische mijlen rond de wereld.

Een armada aan toeschouwerboten verzamelde zich op de Solent om de parade van oceaanracers naar de start bij Cowes te vergezellen. Velen probeerden nog een laatste glimp van hun dierbaren op te vangen, waarna het onvermijdelijke afscheid volgde. De helikopter carrier van de Britse marine, de HMS Illustrious, begeleidde de stoet en overzag het schouwspel. De wind was matig, maar viel 's nachts weg.

Eerste etappe

De eerste van de veertien etappes finisht in het Braziliaanse Rio de Janeiro en bevat een tussenstop op Madeira. DLL-schipper Mat Booth (31, GBR): 'Het is een redelijke recht toe recht aan route naar Madeira. Er zijn enkele opties richting Ushant in de noordwest hoek van Frankrijk en Cap Finistère in de noordwesthoek van Spanje. Vanaf daar is het min of meer een rechte lijn naar Madeira. Ik denk dat het meest tricky gedeelte voor ons de lichtweer start is en het Engelse kanaal met alle scheepvaart en stromingen. Zodra we daar doorheen zijn, zal de wind draaien en toenemen. Op de lange termijn zien de voorspellingen er prima uit." De Lage Landen lag enkele uren na de start in tweede positie, maar zakte gaandeweg de nacht en ochtend weg. Momenteel ligt de Nederlandse Clipper met aan boord Nicolet de Zwart uit Oudekerk a/d IJssel op de zevende plaats.

DLL-medewerker zeilt mee

De Lage Landen onderkent dat mensen de belangrijkste 'assets" zijn en wil met de deelname aan de Clipper Race een inspirerend platform bieden om medewerkers wereldwijd te verbinden. Dankzij een interne selectie vaart er elke etappe een medewerker van De Lage Landen mee. De Braziliaan José Campos, Coporate Accounts Brazil, bijt het spits af op weg naar zijn moederland Brazilië. 'Het is een grote verantwoordelijkheid om De Lage Landen aan boord te vertegenwoordigen, maar ik vind het leuk om te doen", aldus Campos. 'Hopelijk kan ik de boodschap overdragen, zodat de mensen begrijpen waarom we deze race doen. Ik kijk uit naar het beleven van deze hele ervaring. Om daar te komen, de Atlantische Oceaan over te steken, proberen te slapen, te koken en jezelf schoon te houden met babydoekjes."

Teambuilding

In totaal zullen 500 mensen de komende 12 maanden in de Clipper Round the World Race 2011-12 zeilen. De één vaart een deel mee en de ander helemaal. En iedereen heeft een andere achtergrond, zeilniveau en motivatie om deel te nemen. Allemaal werkten ze in de afgelopen maanden een intensief trainingsprogramma van 32 dagen af. Het is uiteindelijk Clipper Ventures zelf die de teams indeelt. Schipper Booth vertelt over hoe hij van een groep enthousiaste amateurs een team van zeezeilers maakt. 'Het vormen van een team gaat over mensen. Het zeilen komt op de tweede plaats. Met de meeste bemanningsleden heb ik slechts een week gevaren, dus er zal gedurende de race veel aan teambuilding worden gedaan. Maar we hebben enkele kernwaarden, die we als fundering gebruiken voor hoe we de boot varen. Met veel communicatie en samenwerking door mensen met verschillende achtergronden. Dat zal zeker tot conflicten leiden, maar we hebben afgesproken dat we die oplossen en regelmatig een crew meeting houden."

Doelstelling

De ambities van schipper Booth reiken hoog. 'Een podiumpositie zou geweldig zijn, maar mijn voornaamste doel is om een blije en snelle boot te zijn. Dat de bemanning niet van boord wil als we aankomen. Tegelijkertijd azen we natuurlijk op een top drie positie. In de oefenraces deden we het goed, maar het is te vroeg om er iets over te zeggen." Voor Booth is het wedstrijdaspect van de Clipper Race belangrijk, maar tegelijkertijd is hij voorzichtig. 'Het is absoluut full on. Je moet die mentaliteit hebben, maar als je als schipper te hard pusht, worden er fouten gemaakt. Je moet de lijn vinden tussen fouten en hard racen. Als ik ze onder druk zet, gaan ze niet presteren. Dat weet ik uit mijn jarenlange ervaring met zeiltrainingen. We beschouwen het als een race, maar ook als een volgende dag op het water."

In het meest recente positierapport gaat Welcome to Yorkshire aan de leiding, op 1 mijl gevolgd door Visit Finland. New York ligt daar weer een mijl achter. De Clipper Round the World Race 2011-12 eindigt op 22 juli 2012 op de Solent na een stopover in Den Helder.

/// Einde

Over De Lage Landen

De Lage Landen is in 1969 in Nederland opgericht als leaseonderneming. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde aanbieder van financieringsoplossingen zoals Vendor Finance en factoring voor de leasemarkt, bedrijven en consumenten. Dankzij op activa gebaseerde financieringsprogramma's kunnen klanten een groter marktaandeel verwerven, hun winstgevendheid vergroten en strategische doelen behalen. De Lage Landen is momenteel aanwezig in 35 landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië. De Lage Landen biedt werk aan ruim 5.000 mensen en is een volle dochteronderneming van de Rabobank Groep. www.delagelanden.com

Over WNF

Het Wereld Natuur Fonds zet zich sinds 1962 actief en met succes in voor natuurbescherming over de hele wereld. We streven ernaar de prachtige rijkdom aan dier- en plantensoorten op aarde te beschermen. Samen met anderen willen we een wereld tot stand brengen waarin mens en natuur in harmonie leven. www.wnf.nl

Over de Clipper Race

De Clipper Round the World Yacht Race is het enige evenement in zijn soort voor mensen uit alle geledingen, ongeacht zeilervaring. De komende editie van de Clipper Round the World Yacht Race begint in augustus 2011, en is met 40.000 mijl 's werelds langste Ocean Challenge. De bemanning die deelneemt aan dit unieke evenement bestaat uit meer dan 40 nationaliteiten en meer dan 230 beroepen. Zij kunnen zich aanmelden voor de hele rondreis of voor een of meer van de acht legs. Punten worden verdeeld via een Formule 1-achtig scoresysteem. Het jacht met de hoogste totaalscore aan de meet wint de Clipper Trophy. www.clipperroundtheworld.com

Over Clipper Ventures Plc

Meer dan 40 jaar zijn verstreken sinds de record solo en non-stop omvaart van Sir Robin Knox-Johnston in 1968-69. Nu, als voorzitter van Clipper Ventures Plc, is hij een verwoed ambassadeur van het zeilen rond de wereld. Clipper Ventures, opgericht in 1995, is gericht op het ontwikkelen en bevorderen van grote maritieme evenementen. Sir Robin baseerde het bedrijf op de filosofie dat zeilen beschikbaar moet zijn voor iedereen. Dit werd werkelijkheid met het creëren van de Clipper Round the World Yacht Race. Bijna 3.000 mensen hebben tot nu toe gestreden in de voorgaande zeven races. Het bedrijf bezit ook de rechten op de VELUX 5 Oceans race en is succesvol met haar onderdelen: Clipper Evenementen en Clipper Training.