Gemeente Heeze-Leende


Gemeente Heeze-Leende neemt E-laadpalen in gebruik

Binnen de gemeente Heeze-Leende zijn drie E-laadpalen geplaatst en in gebruik genomen. De palen staan naast het gemeentehuis in de Schoolstraat in Heeze, op het parkeerterrein bij het NS-station aan De Laarstukken in Heeze en op de carpoolplaats aan de Valkenswaardseweg te Leende. De palen dienen ertoe elektrische auto's te voorzien van de nodige energie.

E-laadpalen
Gemeenten krijgen, nu of op korte termijn, te maken met de introductie van elektrisch vervoer. Om deze voertuigen te laten rijden is het van belang dat er oplaadplaatsen beschikbaar zijn, de zogenaamde E-laadpalen.
Deze elektrische laadpalen zijn alleen bedoeld voor het opladen van elektrische auto's en niet voor bijvoorbeeld elektrische fietsen en scooters. Op de desbetreffende E-laadpalen staat namelijk een veel hogere spanning dan gebruikelijk is voor een elektrische fiets of scooter.

Elektrisch vervoer draagt bij aan een beter milieu Elektrisch vervoer leidt tot een vermindering van de CO2-uitstoot en kan een goede bijdrage leveren bij het behalen van klimaatdoelstellingen. Wat tevens van belang is, is het beschermen van inwoners van de gemeente. Elektrische auto's stoten nauwelijks schadelijke stoffen uit waardoor er minder gevaar ontstaat voor de gezondheid van de burger.
Elektrische auto's zijn nagenoeg geluidloos. Steeds meer mensen ondervinden hinder van een rumoerige omgeving. Elektrisch vervoer draagt bij aan het reduceren van het omgevingsgeluid.

Kosten
Wanneer iemand een elektrische auto koopt heeft deze de mogelijkheid om bij e-laad.nl kosteloos een oplaadpunt aan te vragen. E-laad.nl regelt de plaatsing en aansluiting na toestemming van de gemeente. Dit oplaadpunt is toegankelijk voor openbaar gebruik. Daarnaast is het wel verplicht om een E-laadpas te kopen voor EUR 100 per kalenderjaar. Met deze pas is het wel mogelijk om onbeperkt de auto op te laden. Ook heb je een krachtstroomkabel nodig voor de aansluiting. Een E-laadpas is aan te vragen via: www.e-laad.nl/oplaadpas-aanvragen.