Belgische Federale Overheid

DR Congo

Belgische Ontwikkelingssamenwerking bestrijdt cholera-uitbraak in DR Congo

Datum: 01 augustus 2011

Sinds maart 2011 trekt een grote cholera-epidemie westwaarts door DR Congo. Het ministerie van gezondheid spreekt van een ramp op nationale schaal en vraagt om hulp. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking maakt 43.000 vrij via het noodfonds voor rampen van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. Dat moet de epidemie helpen terugdringen.

Sinds 10 jaar wordt DR Congo geteisterd door cholera-epidemieën. Meestal brak de ziekte uit in Oost-Congo, in de provincies Zuid-Kivu en Katanga, maar nu woedt ze vooral in West-Congo. De cholera-epidemie brak uit in maart in Kisangani (1402 gevallen, 70 doden) en verspreidt zich westwaarts via de Congostroom naar Bandundu, Equateur en Kinshasa. Daar trof de ziekte begin juli al respectievelijk 1223 personen (66 doden), 525 personen (44 doden) en 35 personen (6 doden).

Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan verlenen hulp aan de slachtoffers van de epidemie. Het gros van de acties is erop gericht de verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Met gerichte informatiecampagnes en de ontsmetting van boten, publieke gebouwen en huizen van geïnfecteerde personen probeert men de ramp terug te dringen. In een reusachtig en moeilijk doordringbaar land als DR Congo is een dergelijke epidemie bestrijden geen sinecure.

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking heeft beslist 43.000 euro vrij te maken in het kader van het DREF, het noodfonds van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen voor hulpoperaties bij rampen.