Rijksoverheid

Consultatie financiering depositogarantiestelsel

Nieuwsbericht | 01-08-2011

Het kabinet heeft besloten de financiering van het Nederlandse depositogarantiestelsel (DGS) te hervormen. Vanaf 1 juli 2012 zullen banken elk kwartaal een bijdrage moeten storten in een fonds ten behoeve van depositogarantie. Hiertoe wordt het besluit Bijzondere prudentiële maatregelen, beleggerscompensatie en depositogarantie Wft aangepast. Banken en andere betrokkenen worden uitgenodigd te reageren op de voorgestelde wijzigingen.

Het Nederlandse DGS garandeert deposito's (waaronder spaargeld en geld op betaalrekeningen) van particulieren en bedrijven bij banken, tot een maximum van EUR 100.000 per depositohouder per bank. Het stelsel keert uit wanneer particulieren en bedrijven wegens betalingsonmacht van de bank niet meer over hun tegoeden kunnen beschikken.

Financiering vooraf

Op dit moment wordt het DGS achteraf gefinancierd. Dat wil zeggen dat banken pas betalen wanneer er een beroep op het stelsel wordt gedaan, dus wanneer bij een bank betalingsonmacht is geconstateerd. De financiële crisis heeft aan het licht gebracht dat deze wijze van financiering niet langer voldoet. Het Kabinet heeft daarom besloten dat banken voortaan vooraf moeten bijdragen aan het DGS. Banken betalen dan elk kwartaal een bijdrage aan het DGS. Deze bijdragen vloeien in het depositogarantiefonds. Wanneer er een beroep op het stelsel wordt gedaan, keert het fonds uit. Is er niet genoeg geld in het fonds, dan wordt het tekort over de banken omgeslagen, net zoals dat nu gebeurt voor de volledige schade. Voordelen van deze systematiek zijn dat banken niet meer initieel kosteloos kunnen deelnemen aan het stelsel: de garantie is niet gratis en dus heeft ook de failliete bank bijgedragen aan het stelsel (volgens het principe `de vervuiler betaalt'). Door de risicogedifferentieerde bijdrage worden de minst risicovolle banken beloond: zij betalen de laagste premie. Verder komen de kosten gespreid in de tijd; banken worden niet meer (of in mindere mate) geconfronteerd met hoge lasten in één keer.

Opbouw fonds

Banken zullen vanaf 1 juli 2012 in 10 jaar tijd een fonds opbouwen van
1% van de door het DGS gegarandeerde deposito's. Op dit moment betekent dat een beoogd fondsniveau van 4 miljard euro. Daartoe betalen banken elk kwartaal een basisbijdrage van 2,5 basispunten (0,025%) van de bij elke bank aangehouden gegarandeerde deposito's. Daarbovenop betalen banken een risico-opslag van 0% (voor de minst risicovolle banken) tot 100% (meeste risico) van de basisbijdrage.

Onderstaande link geeft de conceptwijziging van het besluit Bijzondere prudentiële maatregelen, beleggerscompensatie en depositogarantie Wft, waar voor 12 september 2011 op gereageerd kan worden.

externe link: http://www.internetconsultatie.nl/financieringdgs