Groen!

Meyrem Almaci wordt nieuwe fractieleidster Groen! en Ecolo in de Kamer

door redactie groen.be (Groen!) op 1 augustus 2011

Groen! en Ecolo werken al meer dan 30 jaar nauw samen in de federale kamer en senaat. Het fractieleiderschap wordt gedeeld. Vanaf 1 augustus neemt kamerlid Meyrem Almaci de fakkel over van Ecolo-kamerlid Olivier Deleuze. Almaci wil vooral inzetten op het vergroenen van de economie, lagere loonlasten en het beschermen van de pensioenen voor alle Belgen, als belangrijke pijlers van het groene sociaal-economische programma.

De politiek heeft een hard jaar achter de rug. Het parlement en de groene fractie in het bijzonder hebben zich hierdoor niet laten verlammen. Almaci: "Wat we vandaag meemaken is ongezien. Het maakt ons vastbeslotener en strijdvaardiger dan ooit om dit historisch moment te gebruiken als kantelpunt, aan de onderhandelingstafel en in het parlement. Als fractieleider zal ik samen met mijn fractie concrete voorstellen uitwerken om de verduurzaming van onze economie die nu te schoorvoetend gebeurt, te versnellen. Wij denken hierbij aan de ontplooiing van de volledige capaciteit van hernieuwbare energie, stimuleringsmaatregelen voor efficiëntere productieprocessen en innovatie, maar aan de verschuiving van lasten op lonen naar die uit vermogens en vervuiling. Zo geven we niet alleen de economie meer zuurstof, maar bouwen we meteen meer solidariteit en rechtvaardigheid in ons fiscaal systeem in.

Daarnaast wil de groene fractie ook inzetten op een modern sociaal beleid voor dit land. Ook op dit vlak staan er ons land grote uitdagingen te wachten, denk maar aan de pensioenen en armoedebestrijding. Almaci: "De groenen trekken de kaart van de eerste pensioenpijler, een wettelijk verankerd leefbaar pensioen voor alle Belgen. Dat maakt de basis uit van het welbevinden in onze maatschappij."

De groenen zijn realistisch en constructief. Het zoeken naar oplossingen is een essentieel deel van het groene DNA. Op de werkvloer betekent dat: zelf voorstellen doen, en die van andere fracties amenderen in plaats van blind afwijzen. Almaci wil haar voorganger Deleuze bedanken voor de mooie erfenis: "Tijdens de politieke chaos heeft hij er mee voor gezorgd dat de Groenen in het parlement altijd hard hebben kunnen doorwerken. Ons werk rond een duurzame economie en pensioenen sijpelt dankzij hem en het harde werk van alle groene parlementsleden door in het maatschappelijk debat en het beleid. Dat werk wil ik verderzetten.Want: Enkel wie weet waarheen hij wil varen, vangt de juiste wind."

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=241094895921652&href=ht tp%3A%2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FNieuwsflash-meyrem-almaci-wordt-nie uwe-fractieleidster-groen-en-ecolo-in-de-kamer_2281.aspx&send=false&lay out=standard&width=450&show_faces=true&action=recommend&colorscheme=lig ht&font&height=80

Contact: Meyrem Almaci -