Ingezonden persbericht


Persbericht: Directe Toegankelijkheid Diëtetiek per 1 augustus een feit

Dinsdag 19 juli is bekend gemaakt dat de diëtist vanaf 1 augustus 2011 direct toegankelijk is. Vanaf die datum vervalt de verplichting om een verwijzing van een arts te hebben.

Zelf een afspraak maken
De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) is blij met dit besluit. Patiënten kunnen nu zelf een afspraak kunnen maken met de diëtist, zonder dat zij dit eerst met een arts hebben besproken en een arts een verwijsbrief schrijft. Dit verlaagt de drempel voor de cliënt om te kiezen voor een paasend bij zijn situatie dieetadvies en een gezonde leefstijl. Ook komt directe toegang ten goede aan de kwaliteit van zorg, door kortere lijnen en een snellere behandeling. Uiteraard blijft het mogelijk om via de arts naar de diëtist te worden verwezen.

Vergoeding zorgverzekeraar
De NVD adviseert iedereen die kiest om zonder verwijzing naar de diëtist te gaan om eerst contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te informeren of dieetadvisering zonder verwijzing vergoedt.

Campagne 'Direct naar de diëtist'
Om de directe toegang tot de diëtist onder de aandacht van (toekomstige) cliënten te brengen heeft de Nederlandse Vereniging van Diëtisten ansichtkaarten ontwikkeld met de tekst 'Direct naar de diëtist'. Inmiddels zijn er ruim 60.000 ansichtkaarten in omloop. De NVD werkt op dit moment aan een folder over directe toegankelijkheid. In deze folder staat aangegeven wat de directe toegankelijkheid betekent en op welke zorg de cliënt mag rekenen. Deze folder is bij de diëtist verkrijgbaar.