Gemeente Zaanstad


25-07-2011

Zaanstad start voorbereidingen nieuwe taken vanuit het Rijk Gemeente staat voor grote opgave in korte tijd

Gemeente Zaanstad is gestart met het verkennen van de werkterreinen van drie nieuwe taken die het Rijk de komende jaren wil overdragen aan de gemeente. Het gaat om de Wet Werken naar Vermogen (vanaf 2013), Begeleiding & dagbesteding (2013) en Jeugdzorg (2014). Een gedegen voorbereiding is nodig omdat de gemeente voor een behoorlijke opgave staat. Een deel van de taken is nieuw en de financiële middelen zijn beperkt. Ook zijn nog niet alle taken en doelgroepen gespecificeerd. De inspanningen en de uiteindelijke overname van taken moeten resulteren in een adequaat en effectief ondersteuningsaanbod voor de inwoners van Zaanstad.

De gemeente wil goed op de nieuwe taken toegerust zijn en haar organisatie daarvoor op orde hebben. Het college stemde afgelopen dinsdag in met een startnotitie. Hierin staat hoe de voorbereiding van de nieuwe taken plaatsvindt en hoe toegewerkt wordt naar een strategische visie op deze nieuwe taakvelden. De gemeenteraad zal later dit jaar deze visie bespreken en vaststellen waarna plannen voor de uitvoering gemaakt kunnen worden.

Wet Werken naar Vermogen
Gemeenten hebben relatief weinig tijd om zich voor te bereiden op hun nieuwe taken, omdat in 2013 al de Wet Werken naar Vermorgen en Begeleiding & dagebesteding worden overgedragen. Een gecompliceerde opgave omdat de financiële middelen zeer beperkt zijn en nog onduidelijk is hoe de wet er precies uit komt te zien. Zaanstad heeft haar partners daarom hard nodig bij het realiseren van deze opgave.

Wethouder Barbara Visser vertelt: `Waar het gaat om de beoogde wet Werken naar Vermogen is ons credo: "meedoen naar vermogen". Dit betekent dat de vraag "wat kun je wel" centraal staat. Het uitgangspunt is dat iedereen een plek krijgt op de arbeidsmarkt, al dan niet met een tijdelijke ondersteuning. Dit vraagt om een fundamentele omslag in het denken en doen van samenwerkingspartners, gemeente en de inwoners. Ook op ondernemers zal een beroep worden gedaan. Het is een forse opgave in korte tijd waar we voor staan, de gemeente heeft deze partijen dan ook hard nodig in deze omslag. Zaanstad wil daarbij zelf nadrukkelijk het goede voorbeeld geven.

Begeleiding & dagbesteding en Jeugdzorg
In 2013 worden de taken voor Begeleiding & dagbesteding overgedragen. Tot slot hevelt het Rijk in 2014 de taken rond Jeugdzorg over naar de Nederlandse gemeenten. Wethouder Corrie Noom: `Met de decentralisatie van jeugdzorg kunnen we een samenhangend aanbod van toegankelijke hulp organiseren. Bovendien willen we ondersteuning en gespecialiseerde vormen van zorg efficiënter in gaan zetten. Daarin kunnen we nu een mooie slag maken. Ook voor dit terrein geldt dat "meedoen" voorop staat, geheel in lijn met het WMO-beleid van de gemeente.'

Voorbereiding
Ter oriëntatie op de nieuwe taken verzamelt de gemeente de komende maanden gegevens, maakt analyses van klanten en ondersteuningsbehoefte, bekijkt de mate van zelfredzaamheid inwoners en brengt het huidige aanbod en vraag in kaart. Dit doet ze ondermeer door een reeks werkbezoeken af te leggen aan samenwerkingspartners en instellingen. Directies en medewerkers van organisaties, ambtenaren en bestuurders van Zaanstad en regiogemeenten zijn nauw bij deze voorbereidingen betrokken.
Donderdag 14 juli hield de gemeente eerste informatiebijeenkomst waarbij honderd vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en buurgemeenten aanwezig waren. Gemeente en organisaties wisselden informatie uit over de nieuwe taken en de beide wethouders riepen de organisaties op met suggesties te komen om vorm en inhoud aan de nieuwe taken te geven.

Opgave van het Rijk
De regering is voornemens de taken op het gebied van Jeugdzorg, Begeleiding & Dagbesteding en Werk te laten uitvoeren door de gemeenten. Omdat gemeenten dichter op de bewoners en de maatschappelijke organisaties werken en de omgeving waarin hun bewoners wonen, werken en leven, veel beter kennen, is het rijk van mening dat de uitvoering van deze taken verbeterd kan worden door ze bij de gemeenten te leggen. De gemeenten in Nederland, ook Zaanstad, delen die mening. Tegelijkertijd wil het rijk een bezuiniging realiseren.