Nieuw-Vlaamse Alliantie



Minister Onkelinx pakt arbeidsongeschikten en artsen in snelheid: onzekerheid troef

klok 20 juli 2011

Tot nu kon een arbeidsongeschikte via de "progressieve werkhervatting" zijn werk gedeeltelijk hervatten: een middel om weer volledig in het arbeidscircuit te geraken. Die progressieve werkhervatting was afhankelijk van een toestemming "vooraf" van de adviserende geneesheer van het ziekenfonds. Minister Onkelinx voert nu de toestemming "achteraf" in. "Nefast voor het activeringsbeleid", vindt N-VA-Kamerlid Nadia Sminate.

Sminate: "Het activeringsbeleid voor arbeidsongeschikten staat duidelijk nergens. De minister hoopt met deze maatregel, die in de programmawet is opgenomen, meer mensen terug aan het werk te krijgen. Maar een loutere wijziging van een toestemming vooraf in een toestemming achteraf helpt niet. Komt daarbij dat de sociale partners en de sector niet geraadpleegd werden. Een periode van onzekerheid is aangebroken."

Waarom zal de maatregel niet werken? Ten eerste wordt het nut van de tussenkomst van de adviserende geneesheer bij progressieve werkhervatting uitgehold: bij een toestemming vooraf kan de adviserende geneesheer weigeren als weer aan het werk een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Daarnaast bemoeilijkt een toestemming achteraf de controle op de arbeidsongeschikte verzekerde.

Een niet te onderschatten pijler

De verzekering tegen arbeidsongeschiktheid door ziekte of ongeval is een belangrijke pijler in onze sociale zekerheid. In 2010 kregen 700.00 mensen een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid: 300.00 van hen maken een langdurige periode van invaliditeit door. Het jaarlijkse budget bedraagt 5 miljard euro.

Nadia Sminate: "Solidariteit ten aanzien van deze groep betekent dat we hen een inkomensvervangende uitkering toekennen maar vooral ook dat we hen opnieuw begeleiden naar de arbeidsmarkt".

Sminate pleit voor een echt actief beleid: wie langer dan 2 maanden arbeidsongeschikt is, wordt individueel begeleid. Zo krijgt iedereen die volledig of gedeeltelijk weer in de arbeidsmarkt stapt, maximale kansen. Reactivering naar ieders mogelijkheden, dus. Auteur(s): Nadia Sminate, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be